Младежи дискутират: „Приятелството в книгите и живота”

Младежката дискусия на тема „Приятелството в книгите и живота” се превърна в забавен, но задълбочен разговор между събралите се в Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” ученици. Главната заслуга за това принадлежи на модератора на събитието Нешка Шопова, педагогически съветник в СУ „П.Р.Славейков”. Тя започна срещата необичайно – с подреждане на децата според размера на обувките им, което ги предразположи и развесели. После потекоха мъдри и интересни цитати от книги на американски и български автори.

Месец на АмерикаУчениците четоха откъси от „Най-златното злато” и „Кротушката” на кърджалийската писателка Петя Караколева, която всички те добре познават и обичат. Припомниха си и забавните бояджийски истории на Том Сойер и Хък Фин, обсъдиха моменти от „Спасителят в ръжта” на Джером Селинджър и разказа на Йордан Радичков „За да имаш приятел”.  Дискусията излезе от литературните рамки и се прехвърли към реалното приятелство в живота, където младите хора дадоха примери от ежедневието и оцениха различни нюанси на човешките взаимоотношения.

Неизбежно стана дума и за виртуалното приятелство. В ерата на съвременните дигитални технологии, можеш да имаш безброй т.нар. приятели в социалните мрежи, но младите хора оцениха по достойнство истинското човешко приятелство.

 Дискусията „Приятелството в книгите и живота” е част от програмата на Месеца на Америка в Кърджали, организиран от Дружество „Приятели на САЩ” и Клуба на американските възпитаници със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали.

 

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *