Иво Георгиев за „Бонсаите на снежния човек”: Трупаме богатства, а сме малки и преходни

  • Клипът по песента е заснет от автора изцяло в Кърджали и околностите му, 12-годишният му син Калоян свири на виолончело в него

Радка ПЕТКОВА

Писателят и поет с китара Иво Георгиев записа клип по песен от албума си „Градът на снежния човек”, издаден през 2001-2002 година. Девет от песните са записани в студио „Хит хаус”, едно от добрите студиа в столицата, в която са записвали Лили Иванова, Васил Найденов, много известни певци и музиканти, каза поетът. Албумът съдържа 10 песни и е в типично негов неподражаем стил – има блусарско звучене, но и бардово, бийт боп. Като цяло в записите няма много електроника, с малки изключения, а се усеща акустичното звучене. Иво Георгиев обича акустичното свирене, а хубавото в случая е, че китарата му Ямаха вади добър звук.

Клипът „Бонсаите на снежния човек” е правен с камерата на Иво Георгиев – професионален Никон. Сниман е изцяло в района на Кърджали – има кадри от крепостта Моняк от върха през януари, по пътя за Каменната сватба, както и от новия мост за „Възрожденци” в Кърджали. Замисълът и сценарият са мои, казва поетът. В клипа участва малкият син на Иво – Калоян на 12 години, който свири във видеото на виолончело.

Ivo GeorgievМонтажът е дело на инж. Емил Русев, който в момента има собствена фирма в Москва, занимава се с бизнес, а навремето е бил зам.-директор на ОЦК. Инженерът отдавна харесва стила на кърджалиеца, обича да го слуша и проявява желание да монтира клипа по неговата песен.

Посланието на песента е, че всички ние сме като снежните човеци – трупаме пари, но сме нетрайни на този свят, каза поетът с китара. Ето и как коментира поета с китара текста на песента:

«Имаш бонсаи от гинко билоба, имаш два джипа и джет – т. е. може да си много богат, да събираш несметни богатства и какво ли не, но накрая си всъщност един снежен човек и каквото и да натрупаш, си преходен, малък и нищожен.”

Ivo Georgiev1В този смисъл наистина няма защо да се правим на голямата работа. Реално литературният ми герой, така да се каже, е някаква мутра, супербогаташ, с джипове и всичко останало и се смята за велик. А се плаши, като вижда, че синчето му е направило снежен човек. Той няма поглед към естетичното, дотолкова е вече повреден, че е изгубил усет към красивите неща в живота в ламтежите си, казва кърджалийският бард.

Уточнява, че този герой е бил актуален по това време – 2000 година, когато е имало мафиотски войни, но и сега образът е валиден. Всички сме като снежни човеци – идваме на този свят и се стапяме за кратко време.

Иво Георгиев ще прави още клипове по свои песни – може би две-три от същия албум. Бих искал и да запиша още свои песни в студио, казва поетът.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *