Общежитията на Строителния се превръщат в жилища за социално слаби

В Бизнес инкубатора се проведе обществено обсъждане на проект „Изграждане на социални жилища в град Кърджали” и на проект за нова наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в община Кърджали. Пред откликналите на поканата на общината двата проекта бяха представени от Надежда Цветкова – началник отдел „Управление на проекти” в общинската администрация.

Първият от тях се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.” и е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали. Той е на стойност 2 170 000 лева, като срокът за неговата реализация е 24 месеца. За това време трябва да бъдат изградени 69 апартамента с различна квадратура, които да удовлетворяват нуждите на различни категории социално слаби жители на общината. Изготвянето и приемането на Наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища пък е продиктувано от необходимостта за регламентиране на ползването на социалните жилища, което на практика представлява нова социална услуга, която ръководството на общината предоставя на своите жители.
„Социалните жилища се предоставят при определени условия на три групи граждани, а именно на бездомни, на лица, които живеят в лоши битови условия и на родители с малки деца или самотни родители, които нямат възможност да си осигурят подходящи жилищни условия”, каза Надежда Цветкова. По думите й жилищата ще бъдат изградени в сградата на бившите общежития на Строителния техникум.
Ползването им ще бъде комбинирано с останалите оперативни програми, защото изискването да ги ползваш е да се включиш в определени пакети от мерки, които са задължителни. Това са мерки за заетост, за образование и за социални дейности и здравни услуги. В самата наредба са описани реда и условията за ползване на тези жилища.
Стана ясно, че това може да стане в рамките на три години, след което тези ползватели следва да напуснат и в рамките на следващите 10 години не биха имали правото да ползват социалните жилища, подчерта Надежда Цветкова.
В края на представянето тя уточни, че наредбата за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища е входирана в Общинския съвет, предстои тя да бъде разгледана от постоянните комисии за становище и гласувана на предстоящата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 20 февруари, понеделник.

Вижте също...

3 коментара

  1. Студен кладенец каза:

    Супер! Сега искате и Студен кладенец да напълните с наркомани, клошари и мангали! Това е удачен начин да узаконите незаконното обитание на оная миризлива паплач, дето вече няколко години живее там необезпокоявана от никой, дето само крадат и просят пред Била и Кауфланд, и откъдето минат след тях остава само мизерия. И всичко това за наша сметка! А защо не построите жилища за млади български семейства? На тях да не им е по-лесно? Значи честните и почтени млади хора, които работят, плащат си данъците и сметките, децата им ходят на училище кучета ги яли!

  2. пенев каза:

    Стига с далаверите!Стига с тази „грижа за човека“,този човек да си се грижи за себе си като останалите.Прилича ми на санирането на сградите-избирателно.Ще строим жилища за мързеливци,некадърници и тарикати.Тези 2-3 милиона да се използват за неща касаещи обществото ,а не некадърна прислойка от него.Стига крадене от обществото по комунистически!

  3. Мустафа каза:

    Че то от години там живеят няколко цигански фамилии и безброй деца, ама няма институция в тоя град, която да сложи нещата в ред – ни полиция, ни социални. Ползват си безплатно ток и вода, децата просят и мръсотията е навсякъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *