Отец Боян Саръев: Политиците нямат нужда от силна църква, превръщат народа в стадо

Политиците ни нямат нужда от силна православна църква, която да сочи недъзите им и да пази морала на народа. Те искат да превърнат нацията в стадо, което лесно да манипулират. Това заяви в ефира на Радио Кърджали отец Боян Саръев. Той подчерта, че през последното десетилетие има отлив от храмовете, еуфорията от свободата да изповядваш свободно религията си, е стихнала.

Процесите се отразяват и върху приемането на християнството от българите-мохамедани. Кръщаването в християнската вяра е шанс на тези хора , че не са безнадеждно в историческото минало. Липсват масови медийни прояви като в деветдесетте години, сега процесите са спокойни, но не по-малко масови. Кръщенките стават индивидуално или семейно. Нещо повече нашенци , работещи в чужбина, приемат православието в тамошните български храмове, но и правят това в македонски или сръбски църкви. Те са категорично за европейските ценности, подчерта отец Саръев.

Като пример за отдаването на православието Кръстителят на Родопите посочи, че само от нашия регион е изпратил 20 млади хора в духовната семинария и академия. Нещо повече, вече имаме монах в Атон , който е потомък на ислямизирани българи.

Вижте също...

4 коментара

 1. 44 каза:

  Защо им трябва църква на днешните „политици“?Водачите им са върли комунисти трето и четвърто поколение на тези,които взривяваха храмовете Божии-чудо на чудесата.Наследници на тези,които не разрешаваха да боядисваме яйца и да кръщаваме децата си в християнската вяра.Те вярват само на власт,която им носи лични облаги и забравят,че сме преходни.

 2. Нафарфорий каза:

  Съвременните български политици нямат нужда от църква,защото са творение на Сатаната!Анатема!

 3. доктор каза:

  Затъпели и запечени са!Имат нужда от здрава клизма!Ежедневно!

 4. секретар каза:

  Да му мислят Цвета и Хасан.Те са сигурни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *