Мария Александрова от „Славейков” единствена реши математическа задача от реномирано канадско списание

Осмокласничката от Средно училище „Петко Рачов Славейков” Мария Александрова успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum. В новия брой на специализираното издание е публикувано нейното решение на задача СС152. Мария е единствена от читателите, изпратила вярно решение на тази задача.

От тази учебна годи на Мария разработва проект по математика на тема „Комбинаторни задачи върху квадратна решетка”. Неин научен ръководител е учителят по математика Вълчо Милчев. Той насочва способната ученичка към задачния раздел на това списание.

Crux Mathematicorum е специализирано издание на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 41 години и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за задачи от гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант.

След малко повече от месец за Мария предстои важно изпитание. Тя се готви за дебютното си участие в ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Форумът е насрочен за априлската ваканция в комплекса Боровец. Авторското решение на задачата от канадското списание е по темата на проекта и ще бъде включено в нейната презентация пред журито от БАН.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *