Четвъртокласници от „Славейков“ на посещение в редакцията на „Нов живот“, за да узнаят как се прави вестник

сл1

Четвъртокласници от СУ„П.Р.Славейков“, заедно с техните госпожи Валентина Запрянова и Станка Камбурова посетиха редакцията на в. „Нов живот“, за да узнаят как се прави вестник.

Гостите от училището за шампиони бяха сърдечно посрещнати от зам.-главните редактори Мария Пулева и Иванка Ламбева. Пред любопитните малчугани домакините заразказваха сладкодумно за различни интересни и непознати за децата моменти, свързани със създаването на един вестник. Учениците научиха кое е „глава“ на вестника и кое „чело“. Интересно им бе да разберат, че в последния брой има публикувано есе на третокласничка от Стремци. Зам.-главният редактор Иванка Ламбева разбули тайните около това кой събира новини и как става това, кой се занимава с графичния дизайн на един вестник и каква е работата всъщност на редактора. В разказа си тя посочи какво е било значението на хартиените вестници в миналото и как днес новите технологии служат за разпространението на новините. Учениците надникнаха в сайта на „Нов живот“, като веднага сравниха кои са предимствата и недостатъците на хартиения и на електронния вариант.

Първият зам.-главен редактор Мария Пулева показва разпечатки от страници на вестника

Първият зам.-главен редактор Мария Пулева показва разпечатки от страници на вестника

Първият зам.-главен редактор Мария Пулева показа как изглежда една черно-бяла разпечатка на страници от последния брой, като обясни на малките любопитковци как се търсят и намират грешки на този етап от технологичния процес.

Посещението ни във вестник „Нов живот“ е свързано с културното развитие на нашия град и историята на вестника, когато той е бил единствения източник на информация. Свързано е и с това, учениците да научат повече за професията на журналиста и хората, които отговарят за издаването на вестника. Важно е и да научат какво е значението на вестника в миналото и днес, за информацията, която касае различни събития в града и областта. Тази среща е важна също за значението на развитието на българския език. Всички сме много развълнувани от това да се докоснем до „кухнята“ на този символ на града ни, каза класната ръководителка Валентина Запрянова.

Снимка за спомен

Снимка за спомен

В края на срещата всички малчугани получиха като подарък от редакторите брой от вестника и бонбони. Те обещаха не само да прочетат „Нов живот“, но и да разкажат това, което са научили и на родителите си. Срещата завърши със снимка за спомен.

Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

На водещата снимка зам.-главният редактор Иванка Ламбева показва оформлението на страниците на вестника

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>