До 28 февруари животновъдите подават заявления за създаване на масиви от пасища, мери и ливади

Гочева Синабов

На 15 февруари изтече срокът за регистриране на правно основание за ползването на земеделските земи. Площи за подпомагане по Кампания 2017 ще се заявяват само ако имате регистрирано правно основание. Това каза директорът на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Гочева пред животновъди от целия регион на първото за тази година заседание на Областния консултативен експертен съвет по животновъдство.

1233Областната дирекция „Земеделие” е проверила всички сключените договори за пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд. От 171 наематели двама имат задължения към Държавния поземлен фонд . Ако не ги погасят договорите с тях ще бъдат прекратени, съобщи Йорданка Гочева.

До 28 февруари всички земеделските стопани трябва да се пререгистрират за стопанската 2016/2017 г. Въпреки че сме на първо място в страната по брой пререгистрирани, изчакваме до края на месеца още около 2000. Тези, които не се пререгистрират, губят правото да кандидатстват за подпомагане по схемите за директни плащания.

Йорданка Гочева и председателят на Областния консултативен експертен съвет по животновъдство Бойко Синапов запознаха животновъдите с измененията и допълненията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Те дават възможност на животновъдите за създаването на масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Това става чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на ферми със селскостопански животни. Пасищата, мерите и ливадите, за които кандидатстват животновъдите са бели петна, непотърсени и неизползвани от собствениците им. Те трябва да са съседни, за да може да се образуват масиви. В споразумението могат да участват лица, които отговарят на нормата за притежавани или ползвани на правно основание пасища, мери и ливади, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни. Срокът за подаване на заявления за участие в споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади е до 28 февруари. Споразуменията ще се изготвят до 20 април. Животновъдите трябва да платят наема веднага. Размерът му е средно годишно рентно плащане на декар за съответното землище, уточни Йорданка Гочева.

Валери КОВАЧЕВ

Снимки: Валери КОВАЧЕВ

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>