Уникална фотоизложба със снимки на Крум Савов бе открита в галерията, очаква кърджалийци

Всички желаещи да я посетят, могат да го направят до края на март

Уникална експозиция от фотоси, направени от първия фотограф в Родопите от преди столетие Крум Савов, бе открита в Художествената галерия „Станка Димитрова” Кърджали.

Събитието събра десетки граждани и гости на града, които бяха дошли да се срещнат с фотографското изкуство и историческата памет на този край.

Десетки кърджалийци посетиха експозицията от фотоси на Крум Савов

Десетки кърджалийци посетиха експозицията от фотоси на Крум Савов

Гости на проявата бяха доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”, Зоя Начева – директор на Държавен архив – Смолян, господин Прокидас – ръководител на Архива в Комотини и инж. Катя Митовска, изпълняваща длъжността кмет на община Кърджали.

Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей, в кратко слово приветства гостите и благодари на организаторите, за възможността тази изложба да гостува на нашия град. „Трети март трябва да бъде посрещан с такива инициативи – с памет за миналото, със сърце за историята, със възможност да възпитаваме отношение към древността, към хората, които са населявали териториите, на които живеем, към това, което те са направили и оставили“, каза Коджаманова.

Магията на миналото завладя присъстващите

Магията на миналото завладя присъстващите

Доц. Груев разказа подробно за пътя, който е изминала експозицията до този момент. През миналата година тя е пожънала изключителен успех при откриването си в изложбената зала на Министерство на културата. После – изложена в Държавна агенция „Архиви“, след това в Смолян, в Историческия музей в Асеновград и в Етнографския музей в Пловдив. В нашия град е петата спирка на изложбата. По думите на доц. Груев експозицията е предизвикала емоционална и спонтанна реакция на посетителите – родопчани, които разпознавали свои баби и дядовци във фотосите. „Изложбата е мост между миналото и настоящето и ни дава възможност да се върнем към едно минало, което е доста носталгично. Фотографиите на Крум Савов са много човешки. С неговия самобитен талант е уловил обикновени хора в техния всекидневен бит – домакини, кондурдижии, свещеници, абаджии. Но душевността им е почувствана изключително дълбоко“, подчерта доц. Груев.

Столетниците - майка и син, от село Павелско

Столетниците – майка и син, от село Павелско

Директорът на държавния архив в Смолян Зоя Начева запозна присъстващите с биографията на Крум Савов. Тя сподели и задоволството си, че екипът, занимаващ се с реализирането на експозицията е успял да извади наяве това уникално фотографско наследство.

11 рота на 21 полк

11 рота на 21 полк

След официалната част, присъстващите на събитието имаха възможността да се насладят на творчеството на Крум Савов. В изложените 39 творби присъстват лица от различни етноси, народности и социални прослойки, пейзажи от Родопа планина и архитектурни постройки, които днес вече не съществуват. Особен интерес будят фотографиите „Столетниците“ – майка и син от с. Павелско и „11 рота на 21 полк“. Това е ротата, която първа атакува и завзема връх Караманджа на 5  октомври 1912г.

Сватба в Чепеларе през 1900-а година

Сватба в Чепеларе през 1900-а година

Духът на миналото, който обитава в тези снимки от преди столетие не може да бъде описан. Той може да бъде усетен само и единствено при едно продължително съзерцание „лице в лице“.

За всички, които искат да разгледат тази уникална експозиция и да се докоснат до онези отминали, но живи, чрез фотографиите мигове, могат да го направят до края на месец март.

Божидара АНГЕЛОВА

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *