Ще поскъпне ли хлябът в Кърджали заради цената на газа и тока?

Хлебопроизводителите с газ на хляб отвън, които мачкаха кърджалийските си конкуренти, ползващи ток, увяхват заради скока на цените на синьото гориво. Битката бе жестока за клиентите в Кърджали и бе изправила на нокти местните хлебари. Фалитът бе неминуем за малките и средни производители. Хлебопроизводството е единствения бизнес без картел, твърдят от бранша. Скокът на синьото гориво ще даде глътка въздух на хлебопроизводителите в Кърджали.

Остава обаче конкуренцията в привличането на хлебопекари. Заплатите варират от 400 до 1400 лева и много от тях бягат в други градове или извън страната. Високите заплати означават и висока цена на хляба.

Бахар Палова, която отдавна е в бизнеса в Кърджали, твърди, че с повишаването на цената на тока с 1%, ще има и покачване на цената на хляба в Кърджали. Тя очаква ръстът да е от 10 до 12 % като самунът от 600 грама бял хляб ще достигне 90 стотинки.

На друго мнение е Ганчо Младенов. Той смята, че конкуренцията е толкова голяма, че местните производители по-вероятно ще фалират, отколкото да вдигнат цените.

Георги КУЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache