„Теклас” в Кърджали наема работници от община Неделино

  • Турският производител на автомобилни компоненти ще инвестира над 17 млн. лв. тази година

Кметът на община Неделино Боян Кехайов проведе работна среща с Георги Георгиев, пълномощник на изпълнителния директор на най-голямото предприятие в Източните Родопи “Теклас” в Кърджали.

Георги Георгиев пое ангажимент пред кмета за наемане на работници от Неделино и осигуряване на транспортна връзка от общината до фирмата, чиито заводи са разположени край Кърджали.

На срещата бе уточнено да се проведе събеседване с представители на фирма „Теклас” и желаещите да започнат работа на 5 май в община Неделино.

В момента един от най-големите проблеми в община Неделино е високата безработица.

„Теклас“ е един от най-големите доставчици на каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост и работи за компании като General Motors, Volkswagen, Daimler Mercedes и др.

Турската „Теклас България“ започна строителството на четвъртия си завод за авточасти в страната, като очакванията са той да заработи през втората половина на годината. Освен нова производствена сграда на площадката край Кърджали, където се намират и другите три фабрики на компанията, ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия. Инвестицията е за близо 13.5 млн. лв. и ще доведе до откриването на 450 нови работни места през следващите три години, с което заетите в кърджалийските фабрики на компанията ще станат 2350, т.е. тя е най-големият корпоративен работодател в региона и в топ 20 на страната.
Проектът се планираше отдавна, но досега се отлагаше заради недостиг на работна ръка в региона. Макар че проблемът още съществува, разширяването на производството вече е належащо заради растящия бизнес на компанията. Това е и причината „Теклас“ да подготвя изграждането и на пети завод – този път в Крумовград, който е на 46 км от Кърджали. Дружеството вече е закупило земя и стари сгради там, които ще бъдат преустроени до 3-4 месеца.

С новия завод край Кърджали компанията ще увеличи капацитета си за производство на каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост. Дружеството е един от най-големите доставчици на такива компоненти за европейския и световния пазар и работи за компании като General Motors, Volkswagen, Daimler Mercedes и др. В момента в „Теклас“ работят 1900 души. За сравнение, преди пет години осигурените са били около 300 души, показва справка в ДАКСИ. Строителството на новата сграда трябва да приключи през втората половина на 2017 г., а наемането на новите работници ще става поетапно през следващите три години. По думите на пълномощника на изпълнителния директор Георги Георгиев дружеството ще продължи да търси работници, както досега, което включва наемане на хора и от по-отдалечени населени места в региона.

Разширяването на дейността в Кърджали не е единственият текущ проект на „Теклас“. „Ново, пето предприятие предстои да бъде изградено в Крумовград“, каза Георгиев за „Капитал“. Компанията вече е закупила терен с неизползвани военни хангари на него, които ще бъдат преустроени в производствени помещения. „Очаква се това да стане през следващите три-четири месеца, а общата инвестиция, включително оборудването, ще бъде от порядъка на 4 млн. лв.“, уточни Георгиев.
Освен в България групата Teklas има заводи също в Турция, Китай и Русия, както и логистични центрове в Европа и Северна Америка.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache