Гладиаторът на хумора Александър Щинков отново победител

  • Кърджалийският творец е първи в раздел „Хумористичен разказ и стихотворение” на Десетия Национален юбилеен конкурс за сатира и забава в Кубрат

Първа награда в раздел „Разкази” спечели кърджалийският победител на тепиха на хумора Александър Щинков на 10-ия Национален юбилеен конкурс за сатира и забава в Кубрат. Бе организиран от БНР – програма „Христо Ботев”, община Кубрат, Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий 1981 г.” и клуб за хумор и сатира „Жарава” в общината. В конкурса имаше и международно участие – трима автори от Турция, а от българските автори доминират хумористите от София.

Председател на журито бе Румен Леонидов и членове Румен Леонидов, Георги Василски и Ивайло Цветков.

По случай награждаването на творците бе издаден специален вестник с техните творби. В десетилия юбилеен конкурс хумористите се надпреварваха в разделите Карикатура, Кратки сатирични форми, Стихотворение или кратък сатиричен разказ. Бяха присъдени и няколко специални отличия за нова книга, награда на списание „Факел” и награда на Конфедерацията на българските писатели.

Хумористът от кърджалийския клуб „Хитър Петър и Настрадин Ходжа” Александър Щинков завоюва първо място за хумористичен разказ и стихотворение. Той участва с „Височайши целувки” и „Протестъри” и „Момиче с консумация”.

Участвах с три разказа, които повече се доближават до фейлетона. Това, което ме смущава е, че вече няма големи разказвачи точно в областта на фейлетона. Прекалено кратка форма е, и който се мотае там, започва много да се повтаря, каза Александър Щинков. Докато разказът е по-широк и там вече покрай лирическия герой могат да се случат много събития и действието да се проточи като в като турски сериал. Мисля, че хумористите не се притесняват от това да бъдат рязки, но се съобразяват по-скоро с вкуса на публиката, каза още нашият хуморист. Специално за критериите на оценка на журито каза, че творците са поощрявани за цялостното си представяне. Този, който се представи зле с един от материалите си, направо отпада от играта, каза Щинков.

Повече за поредния завоюван двубой на арената на хумора от кърджалиеца четете в седмичното издание на „Нов живот” – „Перперикон”, в който ще поместим и наградените творби.

Александър Щинков е носител на над 20 национални, международни и регионални литературни награди, включително и на Чудомир 93. Печатал е в чужбина  и националния печат.

Снимка: Радка ПЕТКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache