Проф. Николай Овчаров: Има ли смисъл да правим паметници на кирилицата

Има ли смисъл да правим паметници на кирилицата, попита чрез  Агенция Фокус археологът проф. Николай Овчаров. „Днес бях потресен от нещо, което ме изуми. Искаме да направим пропаганда за кирилицата в чужбина, а в същност хората в България не знаят за какво става дума. Имам предвид две конкретни неща“, обясни проф. Николов и уточни, че става дума за две телевизионни предавания. „Едното е по телевизия СКАТ с водещ Стефан Солаков. Темата беше свързана с кирилицата и изказването на руския президент Владимир Путин. В един момент, в този любим негативен смисъл – всичко в България е зле, нямаме никаква пропаганда, не правим нищо, ето например в Монголия отдавна сме абдикирали, нямаме никакво отношение към това, че кирилицата е дошла от България и т.н. Но това не беше нищо в сравнение с предаването „Офанзива“ с водещ Любомир Огнянов. В едно интервю той казва горе-долу същите думи – в Монголия например вече е изоставена кирилицата и не се пише на нея“, поясни проф. Николай Овчаров.
„Казвам тези неща като повод на това, което се случи през години. Предприехме една голяма инициатива за българо-монголската дружба“, добави той и заяви, че България поддържа невероятни отношения с президентството и посолството на Монголия. „Не само, че кирилицата не е изоставена в Монголия, а в момента е на голяма почит.

Само преди две години на 24 май открихме в монголската столица Улан Батор, на едно от най-видните места, български паметник на кирилицата. И то именно в този смисъл, по който сега се говори и си чешат езиците хората толкова дни наред за отношението на Русия по този въпрос. Не става дума само за изявлението на Путин преди два дни. Реално това е отношението на Русия от десетилетия насам. Монголците, по-голямата част от тях, знаят къде е направена кирилицата. Именно това беше причината в продължение на няколко изключително трудни години да се намерят финансови средства, да се открие място, където да се направи този паметник на кирилицата. Стана така, че успя да го открие президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Монголия“, коментира проф. Овчаров и поясни, че това е било едно от най-големите събития в монголската столица и като цяло в страната. „В присъствието на президента на Монголия, на деца, облечени, както едно време у нас, с буквички на главата, с химна на светите братя Кирил и Методий в Улан Батор. Е, ако това нещо не се знае в България как искаме да се научи в чужбина?“, попита той.
„Инициативата за това беше частна, държавата застана зад нея, но като средства и логистика се осъществи най-вече благодарение на хората, а не с държавни средства, особено с участието на Младен Станев от Варна, който посвети живота си за тези паметници“, заяви проф. Очаров.
„С Монголия продължаваме отношенията си и там кирилицата въобще не е изоставена. В момента новият паметник, който направихме със Станев, а само преди няколко месеца беше изложен в Аулата на Софийския университет, пътува за Антарктида. През ноември на Антарктида, когато ще се открие новата експедиция, ще бъде монтиран първият и единствен паметник там и то на кирилицата, от българска страна“, обясни той. Проф. Овчаров каза още, че е много интересен е моментът, че този втори паметник не е само от нашата страна, а от българо-монголска. „В долната част на паметника са написани имената на дарителите – от едната страна на български език, а от другата страна, отново на кирилицата, на монголски език. Имаме планове и за паметници в други страни, като например в Казахстан, който действително е на път да изостави кирилицата. Именно създаването на един такъв паметник, говоренето за кирилицата като български продукт, ще бъде нещото, което евентуално би могло да възпре казахстанците да излязат от кръга на кирилицата“, обясни проф. Николай Овчаров.
„Не разказвам всички тези неща, защото съм обиден. Какво означава паметник? Паметник означава да се запази паметта. Ако всичко, което правим с толкова труд и усилия не може да достигне до хората е безсмислено да се правят паметници. В контекста на всичко, което стана през дни и историите с провокацията от руска страна, която не е и първата. Подобни провокации сме срещали честно, но тази е на ниво президент и е пред македонския държавен глава. Но ние като хора, историци, които работим по темата, ежедневно сме се сблъсквали с тези неща в Русия“, коментира още той.
Кирилицата е нашият посланик по света. Това е нещото, което сме създали. В момента се бръкна в най-болното ни място. Всичко друго може да бъде поставено под съмнение, като колко е била голяма българската империя през 9-10 в., макар че ние, историците знаем, че е била една от трите големи и единствени такива в Европа, защото тогава Русия не съществува на картата“, добави проф. Овчаров. „Но създаването на кирилицата, което е доказано, 100%, 1000%, къде е направена, по какъв начин и от кой е посегателство спрямо българското достойнство и чест. Всички руснаци не могат да бъдат поставени под общ знаменател. Някои от руските учени са казвали много често, че кирилицата е българска и културата, религията през 10 в. идва от България. Самият Путин го е казвал това и тези думи са записани. Сега чуваме нещо различно“, категоричен бе проф. Овчаров.

3 коментара

  1. Ан каза:

    Прав е Путин.

  2. АМИ СЕГА каза:

    И ти лижеш и мажеш, важното за теб е далаверата.Путин е прав – ние не заслужаваме да бъдем в голямото християнско семейство.“Води ни партийо,води ни към западните,соросоидни дълбини“.Та и твоите коментари , „овчарю“ ни водят на там.

  3. АМИ СЕГА каза:

    Гадове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache