Къде почиват кърджалийци?

Летният сезон започна и кърджалийци вече грабват хавлиите и чадърите и хукват към най-близките заливи на язовирите край града. Някои традиционно прескачат до плажовете в Гърция, да направят тен и да натрупат енергия набързо през уикенда.

Тези, които планират отпуските и ваканциите си, отдавна са направили своите резервации. Кърджалийци пътуват на почивка най-вече към Турция и Гърция и то със собствен транспорт, споделят от офиса на известна туристическа фирма. Пропускателният пункт „Маказа” им дава  предимство да пестят време и разстояние, макар че е доста натоварен.

Известните курорти в Турция са сред най-търсените места за море – предимно Анталия, Бодрум, Мармарис, Кушадасъ и др. Цените спрямо миналата година са по-високи. През 2016 имаше спад, но сега се върнаха към обичайните нива и са стабилни. Нашенци не се страхуват да пътуват нататък.

На второ място като ваканционна дестинация е Гърция. Кърджалийци предпочитат на Халкидики, остров Тасос, Олимпийската ривиера. Търсят туристическите агенции, за да си осигурят резервации за комфортни хотели на умерени цени и с удобна локация.

Има интерес и към Испания, Италия, Дубай. Предпочитана по-далечна страна в последните години е Доминиканската република, много харесвана като екзотично място за отмора.

Тези от родопчаните, които предпочитат да опознават нови места и градове, вместо да лежат на плажа, се насочват към екскурзии до Рим, Барселона, Прага и всички европейски градове с интересни забележителности и обекти със световна известност. По-рядко се насочват към по-далечни дестинации, които са и много по-скъпи. Местният туристически бранш предлага отпътувания от Кърджали за улеснение на пътниците, но при интерес организира и индивидуални програми, съобразени с всички изисквания и желания на потребителите.

Кушадасъ

Известно е, че от 15 май до края на юни почивките са най-евтини, а след това започва силният сезон с по-високите ценови нива и за хотелите, и за услугите. След 15 септември също започват сезонните намаления и затова много от туристите бързат да резервират още през декември, за да си осугирят по-евтина почивка.

Има запитвания и за българското Черноморие, но за по-чистите и по-малко населени курорти като Албена, Обзор, Дюни, Аркутино. Слънчев бряг и Несебър са по-малко предпочитани.

Особен интерес има от чужбина, от нашенци, работещи в Германия, Холандия, Белгия. Те съчетават посещението на родното място с почивка на море. Пристигат си от Европа, а после заминават за българските, турските или гръцки курорти. Правят си резервации в български туристически фирми, защото нашите цени тук, на балканския пазар, са далеч по-изгодни, отколкото в Западна Европа.

Валентина ИВАНОВА

Доминиканска Република

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache