Маргарита Тодорова, директор на Основно училище „Свети Климент Охридски” в Кърджали: Работим с мисия да бъдем любимото училище!

  • Продължаваме да се борим и вярваме, че ще бъдем едно спокойно, квартално учебно заведение с разнообразни занимания, учебен процес на високо ниво и с много извънкласна дейност, казва ръководителят на учебното заведение

Разговора води

Радка ПЕТКОВА

–         Г-жо Тодорова, Основно училище  „Св. Климент Охридски” участва в конференцията под надслов „Образование на 21 век” в Кърджали на 9 юни. Вие сте сред училищата-организатори. Защо станахте част от тази конференция?

– Още при първата ни среща със Светла Желязкова, управител на „Неа Германика”, бях силно впечатлена от идеята й и с огромно желание приех партньорството. Била съм вече на такива форуми, организирани в други региони на България. Затова съм щастлива, че и в нашия град Кърджали ще стартира един качествен нов диалог между всички участници в образователния процес  – като се започне от основното, средното училище и професионалните гимназии до висшите учебни заведения с активното включване на местния бизнес, за да направим нашите ученици успешно реализирани във века на технологиите.

Водещо за нас като съорганизатор и участник в конференцията наистина беше мотото „Заедно можем всичко”. Убедена съм, че училищата в нашата община работят смело и провеждат иновативно обучение. А учителите всекидневно въвеждат различни форми на възпитание на децата, което вече им позволява новият Закон за предучилищно и училищно възпитание. И защо това да не го споделим и да покажем и това, което предстои.

 

 – Какво искате да кажете, а и да покажете на родители, деца, институции, бизнес с това, че сте съорганизатори, а и участници в този форум? Като знак и идея?

– Нашият знак и послание е това, че образованието на 21-и век и новият закон в сферата на просветата ще подготвят вече различни хора. Ученици, които да бъдат не закостенели в един затворен час, а отворени към промените. Искаме да покажем точно новите неща, които ще подготвят учениците на бъдещето.

 

 

– Ваши ученици ще изнесат част от програмата, предвидено е тяхно представяне „Сбъдната мечта”. Какво ще покажете на участници и гости?

– Ние ще участваме с малък проект, в който ще покажем успешният модел училище – ученик – родител. Убедени сме, че без родителите не можем да се справим във възпитателния процес, затова искаме те да бъдат в наша помощ, както и обществото. С тази цел на конференцията са поканени много институции и представители на Обществения съвет.

– Необходим ли е действително Обществен съвет към всяко училище?

– Образованието не е едностранен процес. Обществото, родителите също участват в него. Ние и досега максимално включваме родителите във всяка училищна инициатива и нямаме дейност, в която те да не са въвлечени. Например по традиция всяка година се провежда състезанието „Мама, татко и аз” във физкултурния салон във връзка с патронния празник на училището. Децата са от първи и втори клас. Имаме специален план по стратегията за работа със семейството, по който плътно се движим. И тук е мястото да кажа също, че тази година спечелихме проект „Промяната – това сме ние” за училището като център в общността. Наши ученици седмокласници спечелиха второ място в цяла България, те бяха в София и защитиха своя проект. Представиха се много добре на тридневната конференция.

Смятаме, че работата с общността в квартала наоколо трябва да се задейства още повече.

Вече започнаха инициативите  с квартала, а ден преди 24 май организирахме среща с всички бивши учители, работили в това училище. Беше много мила среща!

Дадохме и началото на кампания „Дари книга”.  Смятам, че вече две години сме избрали верния път. Ние сме квартално училище, в тих, спокоен район, което ни позволява максимално да обгрижваме децата и да опазваме тяхното здраве.  Откакто съм директор, нашият училищен двор се ползва от хората от целия квартал! Поставихме нови пейки и кошчета, имаме красиво оформени цветни лехи, зелена класна стая, алпинеум и нова детска площадка.

Възпитаваме нашите ученици да се трудят и да опазват това, което заедно сме изградили. Тук е мястото да помоля всички хора от квартала  да не замърсяват и опазват направеното от учениците и персонала на училището.

– Наистина! Вашият двор се превърна в малък удобен парк за хората от квартал „Студен кладенец”?

– Нашето училище е с най-големият зелен двор в цялата община. Много хора го посещават надвечер, в събота и  неделя и в празнични дни, тъй като от две години работим по проекти, с цел да продължим дейността си на училище, утвърждаващо здраве.  И вече спечелихме три проекта, като започнахме, разбира се, от биоградинката. Засега сме единственото училище в община Кърджали, което има своя биоградинка. Тя се ползва от всички ученици, които продължават да садят и да берат плодовете на своя труд. В нашата биоградинка има круши, ябълки, имаме много билки, както и подправки. Децата са много щастливи, когато си похапнат плодове от овошките, които са отгледали.

И тук  обществеността на квартала много ни помогнаха. Оттам започна нашата обща дейност с хората от квартала и ще продължаваме да ги включваме в училищния живот.

Заедно ще осъществим инициативата „Дари цвете”. Така че всеки ден училището ни – и отвън, и вътре, в класните стаи, става все по-зелено.

Много държа учебното заведение да се наложи като училище, утвърждаващо здраве! Дворът ни помага много за разнообразието на децата по време на учебния процес. Както и ще споделим на конференцията, ние държим обучението да не се извършва само в класната стая, затова имаме много изнесени часове. Единствено ние имаме зелена класна стая и там се провеждат много от часовете на децата по „Човекът и природата”, изобразително изкуство, домашен бит и техника и др.

 

– Какво е Вашето послание?

– Искаме да дадем ясно послание и кварталът да разбере, че тук има всички условия за обучение на децата и учениците, за опазване на здравето им, отлична материална база с обновени класни стаи, висококвалифицирани педагогически специалисти, за да бъде то наистина любимото квартално училище. Ето, и обученията ни по СИП в училище също са по физкултура, тоест отново се грижим за здравето на учениците си. Работим по проекти, насочени към здравословния начин на хранене, включени сме в схемата „Училищно мляко” и „Училищен плод“. Имаме дружество към НТС и най-активно участваме в Деня на гората.

 

 – Как си взаимодействате с частната Езикова школа Неа Германика, там екипът е от млади, предприемчиви и модерни хора… Те съдействат ли ви за инициативата?

– От миналата година работим с НЕА Германика  и силно сме впечатлени от тяхното новаторство и международен опит. През декември 2016 г. направихме кампания в помощ на Хитрино с  8 коледни работилници, в които над  двеста деца, родители и учители работихме и събраните средства изпратихме на Стефан Стефанов от Хитрино.  По време на организираната училищна екскурзия  до Шумен се срещнахме със Стефан и семейството му, които ни  посрещнаха с питка и сол и лична благодарност към нас и НЕА Германика.

 

– Какво правите за спорта в училище?

– При нас часовете по СИП и факултативно обучение са със спортна насоченост, макар че не са задължителни, всички се включват в тях. Правим най-малко три спортни празника през годината, в които децата обичат много да играят, имат и стимул – получават  медали и купи. Всяка година печелим награди в общински и областни състезания, участваме и в Европейската седмица на спорта.

Всяко междучасие децата са навън, в двора. Така че нашите ученици не са затворени в класната стая за пет часа, могат наистина да усетят детството си.

 

– Как убеждавате децата да ценят природата?

– С личния си пример. Деца виновни или невъзпитани няма, те просто гледат какво правят възрастните. И тогава, когато ние се грижим не само за зеленината в ОУ „Климент Охридски”, но и в целия град, тогава и те ще имат съзнание да пазят природата!

– В днешно време знаем, че парите следват ученика. Това обаче може да бъде и не толкова позитивен модел, защото има битка за ученици. Как се стремите да накарате децата от квартала и близките райони в града да дойдат при вас?

– За две години всяка класна стая е обновена, имаме нови секции,  пребоядисани фоайета. Предлагаме две компютърни зали,  фитнесзала, голям физкултурен салон –  всичко, което  позволява децата да се чувстват уютно. Нашите паралелки не са по 30 деца, а по 20 -24, защото знаем, че така децата се чувстват добре.  Шумът изнервя децата, те трябва да са спокойни, но да имат и пространство. Целият екип от специалисти се грижи всеотдайно за децата и те не остават и минута без учител.

Разнообразяваме учебните часове чрез интерактивни и електронни уроци в двете компютърни и в новосъздадената стая по интереси – за четене, за рисуване, моделиране и игри.

Възпитаваме и обучаваме нашите деца  да бъдат мислещи хора и да са подготвени за новия век на съвременните технологии.

 

– Трябва ли учителят да бъде будител, един въпрос, с който искам да насоча вниманието ви към 24 май, който отмина…

 

– Учителите бяха, са и винаги ще бъдат будители. Те са колелото на живота. Екипът, с който работя, е професионално много добър и мотивиран.  Това са работещи хора с възрожденски дух и всеотдайност. Ние работим с мисия нашето училище да просперира и да бъде желана територия за учениците. Продължаваме да се борим и вярваме, че ще бъдем едно спокойно, квартално основно училище с разнообразни занимания, с учебен процес на високо ниво и с много, много извънкласна дейност.

Снимки: Радка ПЕТКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache