И българските, и чуждите туристи в Кърджалийско отсядат в хотели с три звезди

През април на тази година в област Кърджали са работили 30 места за настаняване с над 10 места – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, съобщават от Териториалното статистическо бюро-ЮГ в Пловдив. Броят на стаите в тях е 450, а на леглата 891. В сравнение с миналата година намалява броят на местата за настаняване пада, намалял е  и броя на леглата в тях – с около 14 %.

6483 е броят на нощувките в местата за отдих през април в областта, с 255 по-малко спрямо същия месец на миналата година. Повече хора са предпочели да пренощуват в хотели с три звезди – и българи и чужденци.

В област Кърджали чуждите туристи са най-много от Турция, след това от Германия, Гърция и Румъния.  

Иначе българите са най-честите посетителите на местата за настаняване – 81. 2 % от хората, посещаващи хотели, мотели и хижи. И българите, и чужденците са предпочели местата с три звезди.

Приходите от нощувки през април 2017 година възлизат на 234 721 лева, със 17 % повече от същия месец през миналата година. Регистрираният ръст при заплащането на туристическата услуга идва  от български /18.5 %/, и от чужди граждани – 12.2 %.

От 2012 година статистическото изследване на дейността на местата за настаняване се провежда месечно съобразно регламенти на Европейския парламент и на Съвета.

В наблюдението се включват категоризирани хотели, къмпинги и други места за краткотрайно настаняване /вили, хостели, къщи за гости, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти/ с над 10 легла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache