Отпускат на „Теклас“ 20 млн. евро заем за четвърта фабрика в Кърджали

  • Тя ще заработи до края на годината. Компанията вече прави компоненти и за Tesla
  • Научноизследователският център ще е готов до края на юни
  • До два месеца компанията ще отвори производствени бази в Крумовград и Момчилград

 Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 20 млн. евро заем на „Теклас България“ за разширяване на производството на авточасти в Кърджали, пише  „Капитал”. Финансирането е за четвъртия завод на компанията в града, който се изгражда от началото на годината. Планът на собственика – турската Teklas Kaucuk, е новото предприятие да заработи до края на годината. Дружеството изгражда и научноизследователски център, който ще е готов до края на юни. Малка част от заема на ЕБВР ще се използва за ремонт на завода на групата в Сърбия, съобщиха от финансовата институция.

Българското поделение на Teklas расте много бързо през последните години: приходите му са над 265 млн. лв., заетите – 2000. До два месеца компанията ще отвори също производствени бази в Крумовград и Момчилград. А отскоро има и нов клиент – американската Tesla.

Клиентът Tesla

Проектът на „Теклас“ включва изграждане на нова производствена база на два етажа с обща площ 20 хил. кв. м. „Това ще доведе до разширяването на всички дейности“, каза пълномощникът на изпълнителния директор Георги Георгиев. Компанията произвежда изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на автомобилите. Сред клиентите й са гиганти като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault, а от половин година дружеството работи и за Tesla и изнася детайли за САЩ. Именно поръчките за американската компания са наложили и разширяването на завода. „За Tesla правим четири детайла, произвеждаме ги само ние в Кърджали и имаме много нови поръчки“, уточни Георгиев.

Компанията изгражда също и научноизследователски център, който ще бъде разположен в две отделни халета от по 1200 кв. м. „В едното ще се тестват материалите, а в другото изделията“, каза Георгиев. Според ЕБВР с развойния център „Теклас“ ще засили технологичния си капацитет. От съобщението на банката става ясно, че за R&D центъра компанията ще обучи местни инженери и техници чрез образователни програми и обучение по ноу-хау. „Отдавна обучаваме кадрите си, което става на няколко етапа“, коментира Георгиев. Той обясни, че специалистите на компанията посещават заводите на клиентите, обучават се също и в холдинга в Турция. Отделно от това дружеството има договори с няколко университета.

„Инвестицията ще трансформира завода на „Теклас“ в Кърджали в развоен, производствен и дистрибуторски център, който продава директно на крайни клиенти в Европейския съюз и други страни“, посочват от ЕБВР.

Това не е първият заем, който ЕБВР предоставя на компанията. През 2012 г. банката отпусна 6 млн. евро заем, с което беше извършена предишната модернизация и разширение на производствените мощности в Кърджали.

И в нови градове

Турската Teklas е създадена през 1971 г. и в момента има девет завода в пет страни – Турция, България, Китай, Мексико и Сърбия. Най-голямото поделение на групата е в Кърджали, където по думите на Георгиев работят около 2000 души.

„Имаме много поръчки, наскоро BMW ни възложиха нови за още 120 млн. евро“, каза Георгиев. Това е и причината компанията да търси възможности за разширение и извън Кърджали. В края на миналата година дружеството купи терен от бившите казарми в Крумовград, където първото хале от малко над 2000 кв. м ще влезе в експлоатация до началото на септември. „Отделно от това в Момчилград взехме помещение от над 1200 кв. м под наем, където само трябва да монтираме оборудването и което ще заработи най-много след месец“, посочи Георгиев.

Във връзка с разширяването си компанията е поръчала вече 200 нови робота, от които 100 – 120 ще бъдат в Кърджали, а останалите в Крумовград и Момчилград. „Програмата ни е до 2020 г. да имаме около 2500 работници“, добави Георгиев. По думите му средната заплата в компанията е над 1000 лв., отделно има и стимули. С това дружеството се надява да привлече достатъчно хора, след като проектът им веднъж вече беше отложен точно заради недостиг на работна ръка.

През 2016 г. приходите на компанията са нараснали с една трета до 265.2 млн. лв., а печалбата е достигнала 54.2 млн. лв. (ръст от 8%).

„Капитал”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache