Гроздан Колев: Очакваме по-добри времена за икономиката да стимулират образованието

Сред училищата, които са с най-много незаети места сред второто класиране за  кандидатстващите след 7 клас, е СУ „Отец Паисий“ – Кирково, каза за „Нов живот“ началникът на Регионалното управление по образованието Гроздан Колев. Там в паралелката по производство на облекло и текстил има незаети 11 места. В СУ „Васил Левски“ в Крумовград има незаети места в паралелката по предприемачество – 14. Има незаети места и в двете специалности в СУ „Владимир Димитров-Майстора“ в Кържали –   в паралелката по музика /10 свободни места/, в паралелката по изобразително изкуство /2 свободни места/.

Няма достатъчно кандидати на второ класиране и в Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“ – 13 са свободните места в „банково дело с разширено изучаване на английски език“. В Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ не е попълнена паралелката с изучаване на компютърна техника и технологии с разширено изучаване на английски език – там незаети са 14 места. В Професионалната гимназия по строителство в Кърджали, в която има хибридна паралелка – за строителство, архитектура и геодезия – общо 17 свободни места. Часовете и по двете професии са с разширено изучаване на английски език. В Професионалната гимназия по технология на хранително-вкусовата промишленост в Момчилград не са попълнени 10 свободни места в паралелката по кетъринг и 20 в тази по конструиране и моделиране.

За сравнение, в момента в ПГПЧЕ „Христо Ботев“ не са заети пет места – 4 в паралелка с изучаване на френски и английски е 1 в паралелка с изучаване на немски и английски език.

До 13 юли е срокът за подаване на документи за участие в третия етап на класиране, каза Колев. Свободните места са достъпни на сайта на РУО и в училищата-гнезда.

На 17 юли ще бъдат обявени списъците с приетите ученици от третия етап.

Очакваме по-добри времена за държавния план приема, а това може да стане само с пробуждане на икономиката, каза Колев.

Радка ПЕТКОВА

2 коментара

  1. Мария каза:

    А държавата къде спи? Защо чакате икономиката?! Ние ви плащаме предостатъчно данъци!!!
    Работа ТРЯБВА! Глупаци! Действайте!

  2. Годо каза:

    Очаквам спешно нов началник на РУО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache