Владин Иванов: Възродихме мъжкия баскетбол в Кърджали

  • Турнирът в помощ на Цецо започва в събота в зала „Арпезеос”

Владин Иванов е роден в Кърджали на 31 януари 1979 г. Завършва средното си образование в ГПЧЕ „Христо Ботев“, след което Лесотехническия университет в София, специалност „Дървообработване и производство на мебели”. В момента учи икономика на туризма. Развива собствен бизнес в сферата на телекомуникациите, впоследствие открива в родния град и по морето няколко питейни заведения, търгува с цветя, оперира в застраховането като агент. Женен с две дъщери.

 Майка му Мариана Иванова е бивша учителка вече пенсионер. Баща му Марин Владинов, вече покойник, културен деец и 13 години директор на Дома на културата. Като ученик Владин свири на пиано, в гимназията участва в рок група.

Баскетбол започва да тренира през 1992 година. Състезавал се  и е бил капитан в ученически отбор, в „Арда Метеор”, в отбора на Лесотехническия университет и понастоящем в Баскетболен клуб „Спорт и здраве”.

Въпросите зададе

 Валентина ИВАНОВА

– Готвите благотворителен турнир в Кърджали „Дари надежда за Цецо”. Баскетболистите бяха от първите, които обявиха своята подкрепа за Цветан Карипов…

– Благотворителният турнир ще се проведе на 15 юли, събота, в спортна зала „Арпезос”.  Чрез него се надявахме да помогнем финансово на Цветан Карипов, но той вече е събрал нужната сума за трансплантация и предложи средствата от нашия турнир да бъдат дарени на някой друг нуждаещ се.

Най-важното в случая е, че спортната, културната, образователната обществености и много граждани в Кърджали се активизираха. Бяха организирани много кампании, турнири, представления и прояви, които по своята същност бяха импровизирани, но бяха изпълнени с искрен ентусиазъм. Нещата се случват бързо, лавинообразно, „заразно“. Хората, ангажирани с тази кауза, бяха всеотдайни, бяха любящи, бяха човеци. Но това може би е така, защото всички искаха едно, а именно да „Дарят надежда“! И успяха!

– Вие сте млад отбор, създаден през месец март. Каква е равносметката за представянето на баскетболния клуб „Спорт и здраве” досега?

– През сезон 2016/ 2017 година се проведоха няколко турнира, в които клуб „Спорт и здраве” се включи. Участвахме в турнири, организирани от НАЛБ . Те са много сериозна, професионално структурирана организация, работят по американски модел. Поне веднъж на месец ни предоставят възможност да задоволим жаждата си за изява.

Всеки, който някога през живота си е излизал на баскетболния терен, със сигурност е усетил тръпката да премери сили с противниковия отбор и същевременно да зарадва феновете и почитателите на магията, наречена „Баскетбол”! Основната ни цел бе да стартираме нашата състезателна дейност. Във всички срещи, които изиграхме, мисля, че се представихме добре.

– Освен че практикувате любимия си спорт, организирахте и турнир на името на вашия съотборник Пенчо Пенчев, загинал в автомобилна катастрофа. Защо искате да направите този спорт популярен?

– През далечната 1992 година, когато аз се състезавах активно, поради големия брой състезатели, в Кърджали имаше два представителни отбора старша възраст. Бяхме разделени на ”Арда”1 и „Арда”2. Тренирахме  всеки ден, а  понякога дори двуразово. Ученическите първенства се провеждаха два пъти годишно и се превръщаха в празник за града. В тях се включваха по 10 отбора, а спортната зала се изпълваше до краен предел с публика.

25 години по-късно обстоятелствата са се влошили до такава степен, че на малкото млади състезатели на местния клуб им се отказва участие в турнири поради липса на средства, а ученическите първенства са сведени до протоколно провеждане веднъж на година и участват едва 3-4 отбора. А на всеки един играч са му необходими най-вече участия и изяви, за да е жив  състезателният дух, за да „гори” сърцето! Нашият план беше покрай тръпката да се „върнем” в играта, да дадем шанс на млади баскетболисти да трупат безценен опит, участвайки в турнири.

– Успяхте ли да реализирате това намерение – да дадете шанс за изява на млади момчета?

– Имаме колеги ученици, които тренират с нас и участват наравно с нас в състезанията. Това са 15-16-17-годишни момчета, които смело застават срещу опитни играчи и се представят много добре. Именно в тези двубои младите спортисти могат да се докоснат до опита и рутината на „батковците”, по-голямата част от които са преминали през дългогодишна състезателна дейност, а някои са и бивши национали! На младежите в началото им куцаше дисциплината и правеха много технически нарушения, които в НАЛБ се наказват с финансова глоба. Но вече са уравновесени, дисциплинирани, мога да кажа, че са моторът на отбора.

– Помага ли ви някоя организация или държавно учреждение? Намират ли се спонсори, които да дават средства!

– За момента успяваме да се справяме сами, като заделяме лични средства. И по-възрастните и работещи състезатели поемаме разноските и на по-младите съотборници. Турнирите са скъпи, в НАЛБ се заплаща участието във всеки мач. Екипите също сами си ги осигуряваме.

– Какво те мотивира да се ангажираш и организационно с тима? Много усилия ли ти струва?

– Това, че не съм сам в тази дейност! Организационно помагат Тодор Радев, Георги Димитров, а и Михаил Захариев, въпреки че живее в София. Следваме девиза на НАЛБ „От любов към играта”! Желанието да запалим подрастващото поколение, да го накараме да усети тази тръпка, която ние носим в сърцата си и е най-важна за нас. Тази тръпка ни е карала навремето като по-млади да разчистваме снега в училищния двор и да замръкваме на игрището. Колкото до усилията… Най-тежко ми бе ставането сутрин рано, защото тази зима със съотборниците ми от клуб „Спорт и здраве” тренирахме баскетбол два пъти в седмицата от 7,30 часа сутринта!

Надяваме се от догодина да  получим разрешение от община Кърджали да ползваме залата поне три пъти в седмицата и то в по-подходящо време, за което естествено сме готови да плащаме наем.

Какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето?

– Смятаме нашият проект за възраждане на мъжкия баскетбол в Кърджали за осъществен и ще работим за неговото надграждане. Продължаваме да се забавляваме, защото освен здраве, спортът ни дава и развлечение, откъсва ни от напрегнатото всекидневие и ни доставя много положителни емоции! От  следващата година ще се включим в редовния сезон и в двете лиги – в софийската /НАЛБ/ и за Южна България на БФБ.

Много ни се иска да организираме заедно с НАЛБ турнир в Кърджали. Мислим това да е турнирът „Пенчо Пенчев”, който да стане ежегоден и да е част от календара на НАЛБ.

В близък план имаме идея да направим турнир за набиране на средства за кошове и осветление, за да се комплектоват най-накрая баскетболните игрища в новия парк „Арпезос – Север” на Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache