Показват филм за чакръкчията бай Хасан от Големанци

Известният в цяла България чакръкчия  Хасан Алиосман от хасковското село Големанци е един от героите във филм, посветен на феноменални лечители в Балканския регион. През камерата той разказва как още  10 годишен започнал да помага на баща си, усвоявал тънкостите, и вече 73 години славата му се носи наблизо и надалеч. Бай Хасан намества изкълчени и навехнати кости и на хора, и на животни. Помагам им, а на мен ми помагат Отгоре, пояснява лечителят. Неговото верую е, че човек трябва да направи добро, та да види добро. Снимките на филма „Чакръкчийството – изчезващо знание“  са правени в България, Македония и Чехия. Камерата надниква и в дома на  дипломирания Паско Райчев , чакръкчия трето поколение от  Хасково. Стотици хора днес са благодарни на умелите му ръце и знанията му, наследени  от неговите баща и дядо.

Техниките на чaкръкчийството , с които се отнема болката, в наши дни влизат в общите рамки на мануалната терапия , обясняват специалистите.  Това е  единственото медицинско направление, което днес е същото, както по времето на Хипократ и Авицена. Ръководствата по мануална терапия обясняват техники, познати още от египетските фрески.   Филмът внушава, че ако тези хора изчезнат,  ценните им  знания и опит много трудно ще се възстановят.

Автор и режисьор на документалния филм е Василена Михайлова. Един от двамата оператори е  майсторът на камерата Янко Найденов от Хасково.

Премиерата на филма се състоя в Чешкия център в София. Мястото не е избрано случайно: чешкият лекар проф. д-р Карел Левит  е бил най-големият изследовател и популяризатор на мануалната терапия в Източна Европа.

Филмът ще показан по БНТ 2 днес от 17,55 ч., а след това и по други телевизионни канали.

Златка МИХАЙЛОВА

Снимки Янко НАЙДЕНОВ

14 коментара

 1. Pavel каза:

  I na men mn mi pomogna evam otidoh do nego nz kakvo napravi sas men prosto legnah i ot tam natatak 4oveka si znae6e kogato stanah ne moga da povqrvam na o4ite si da e jiv i zdrav mn godini

 2. Васко каза:

  Най добрия чакратчия между всички медици и най добрия медик между всички чакратчии се казва ИВАН ДИМИТРОВ от гр.Хасково .

 3. Румен каза:

  Бай Хасан от хасковското село Големанци е златен човек. Да е жив и здрав и Господ да му помага винаги, както той на всички хора, които идват с болка при него, а си тръгват, като преродени.

  • Янко Русев каза:

   Този пич Димитров от Хасково е по голям професионал от бай ти Хасан.Той обединява не традиционната/чекратчийството/ с традиционната медицина.А бе….. той е човека!Отговаря на тел.0888 944 925.

 4. Камен каза:

  Ходил съм и при двамата.И при бай Хасан и при Иван Димитров.Разликата е огромна.Димитров е медик който обединява чакратчийството–Мануалната терапия– с медицината.Нека всеки си прецени къде да отиде.

 5. Митева каза:

  Моля за кординати телефон на Иван Димитровот Хасково.

 6. Камен каза:

  ТЕЛЕФОНА НА ИВАН ДИМИТРОВ Е 0888 944 925

 7. Бонева каза:

  0888 944 925 е тел. на Димтров

 8. anonimen каза:

  nay negramotniya covek ot selo golemantsi vshvalko vinagi az az az.

 9. Радос каза:

  Здр искам да питъм как мога да се свържа с бай Хасан имам син с мусколна дестрофия къде ли не ходих ме .

 10. Десислава Миланова каза:

  Може ли телефон на бай Хасан от Големаново?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *