Откриха най-големия град на мъртвите в Източните Родопи

Археолози се натъкнаха на средновековния „Град на мъртвите“ в Перперикон. До момента в района на най-голямата базилика в Родопите са разкрити повече от 100 гроба. Специалистите са на мнение, че е разкрит най-големият град на мъртвите в Източните Родопи.

Проф. Николай Овчаров датира саркофазите между ХII-ХIV в. сл. Хр. и допълва, че те много наподобяват античните. По думите му погребаните очевидно били знатни хора, най-вероятно аристократи от Перперикон.

 Амбицията на археолозите, които копаят в района тази година е да разкрият целия некропол и след това да пристъпят към тяхното отваряне. Любопитното е, че гробовете, сред които има и детски, се намират на север от откритата през миналата година ранно-християнска катедрала.
Около „Града на мъртвите“ се очертават няколко представителни сгради, като най-вероятно става въпрос за най-големия площад на Перперикон от I-II в. сл. Хр., който е бил използван до падането на крепостта под османска власт през 1361 г.

Това не е първото откритие на археолозите тази година. В края на месец юни проучвателите на крепостта се натъкнаха на монети на император Юстиниан Велики от VІ в. и на византийски владетели от ХІІІ-ХІV в. Сред тях откритията особено ценен е оловен печат от ХІ-ХІІ в., който е принадлежал на един от епископите на Перперикон.

5 коментара

 1. Любо каза:

  Открили са гробище,като има град има и гробище.Че копаят,копаят,но пък Овчаров винаги ги измисля едни…..,гроб на Орфей,олтар на Дионис…………хайде да не изброявам,сега град на мъртвите.Кажи гробище.

 2. АНОНИМЕН каза:

  Сензации, сензации , без тях Овчаров не може да диша.

 3. иванка каза:

  ДА НЕКРОПОЛ И КАКВО ТОЛКОВА ГРАД НА МЪРТВИТЕ ?НЕ СЪМ АНОНИМЕН И МИ Е ВСЕ ТАЗИ.НЯМА КРЕПОСТ ИЛИ СЕЛО БЕЗ ТОВА …ГАДНИ АРХЕОЛОЗИ ..ЗАЩО ИЗКОПАВАТЕ ХОРАТА ТАМ И ИМ ТЪРСИТЕ В УСТИТЕ МОНЕТА …ПОСЛЕ В ЧУВАЛ И ПОГРЕБЕНИЕ НОМЕР 135….

 4. Жител от града на мъртвите каза:
 5. Ангелов каза:

  И що тракийското Перперек го прекръсти на гръцко Перперикон?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *