Идея на работодателите: Учебната година да започва на 1 септември

До 28 август Министерството на образованието и науката ще събира мнения от всички заинтересовани за това как да се реорганизира учебният процес. От работодателските организации вече е постъпило предложение за прогимназиалните и гимназиалните класове учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя коментира новия график на ваканциите през предстоящата учебна година. Според него учениците от първи до четвърти клас ще завършват учебната година на 7 юни, от 5 до 7 клас – на 22 юни, а за по-големите, с изключение на абитуриентите, лятната ваканция ще започва на 7 юли.

За промени на на продължителността на ваканциите настояват и учители, и родители. Освен това почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз, каза Сачева. Реорганизацията на училищния календар е само една от мерките, които ще подпомогнат решаването на проблемите в българското средно образование, каза зам.-министърът и изреди: 21 хил. деца са отпаднали от училище миналата година; от общо 60 хил. първокласници – 43 хил.са получили помощ от държавата в размер на 250 лв., което означава, че имат трудности да започнат училище; в съответния клас са записани едва 80% от децата във възрастовата група; 40% от учениците са функционално неграмотни – четат без да разбират написаното.

Според Сачева друга идея – всяко училище само да определя кога да започва и свършва учебната година и кога да са ваканциите, е трудно приложима при общо 4800 училища.

Учителят по история Емил Джасим припомни, че в миналото учебната година е започвала на 1 септември, но при управлението на Александър Стамболийски е изместена с две седмици, за да могат децата да участват в прибирането на реколтата. Той отбеляза,че при взимането на решение дали да се отлага краят на учебната година, или да се измести по-напред началото, трябва да се вземат предвид и температурните условия, защото не всички училища разполагат с климатици, а през юли е по-горещо, отколкото през септември.

9 коментара

 1. Anonimen каза:

  Вие нещо не сте добре..
  Тези деца от два месеца ще могат да почиват

 2. Анонимен каза:

  Не вие нормални ли сте?! Малоумници!!

 3. Кацни ми на малкия от гада 7клас каза:

  Начи вие сте за жълти книшки и на вас не ви дреме само си стоите на столовете и казвате кои ко ше праи първо земете една мотика и копаите аз съм 7 клас и копая картофите :Д И мама дава пари .Не кат вас само гултате пари и се праите на баи петко

  • ЕДНА БАБА, УЧИЛА ПРЕДИ 47 ГОДИНИ каза:

   Ей, браво, сладур! Ти май перфектно си научил български език! Даже не знеуш, че в азбуката на Кирил и Методий има и буквата „ч“! Супер! Може би вече е дошло времето да ви намалят учебната година и изучавания материал, а? Какво ще кажете да се учи от 1-ви октомври до 31 май! Така ще ходиш по-дълго на тютюна и на картофите! Похвално е, че поне ходиш на нивата с родителите си! Иначе другото е загубена кауза! Ще си останеш свръх неграмотен, ясно е!!!!

 4. Кацни калинка да ми се президента на калинка каза:

  А и да кажа ако ше праите такиа щуротии педалски нека сяко даскало да има гласуване и всеки да даде глас.Тка е на правилно.Не вие да праите кот ви падне .И вие стоите на столовете ние цялден мъка.и лятото вие сте на курорт аз се ка4вам в ескорт и патувам за тютюновод :Д

 5. ячо каза:

  ти добре ли си безтуй детсата немогат да почиват не може

 6. Анонимен каза:

  Абе вие нормалнилисте тия деца цяло детство само ще учат ли като луди кога ще си играят кога ще си почиват а и без това предметите са по сложни вече главите му стават кат казан малко да си почиват бе.Те са още деца..!

 7. не ти трябва каза:

  това не е възможно ние кога ще почиваме, не е честно вие ще си седите на стола а ние по това топло време как ще учим безтуй предметите стават по трудни това не е добре и за учителите и те се изморяват ние надуваме главите им това не трябва да се приема

 8. джансу каза:

  почти на всякаде се започва в 1 септември ама се свършва в 31 май и не само от 1 до 4 клас а от 1 до 12 клас това не трябва да се приеме по добре е да се започва рано и да се свършва рано иначе това което се предлага е трудно и за учениците и за учителите Деница Сачева не мисли за децата и за учителите ако се приеме това което е предложила, тя ще си седи на стола а останалите ще се мъчат а тогава няма да е честно затова никой няма да е съгласен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *