В навечерието на Байряма Мюсюлманското вероизповедание е във финансов колапс

 • Имами напускат, Дианета спря парите, Главният мюфтия алармира държавните институции

По-малко от месец преди Байряма близо 630 имами и служители на мюфтийството напускат джамиите, тъй като не са получавали своите заплати повече от 5 месеца. Те се ориентират към други професии или бягат на Запад, където си намират по-добре платена работа. Това ще усложни нещата във вероизповеданието в България, даже може някои хора да злоупотребят с това положение, тревожи се главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджъ.

От години Мюфтийството у нас разчита на даренията от турския Дианет, които са близо 75 процента от парите, необходими за дейността на мюсюлманското вероизповедание у нас. От края на март обаче пари не се превеждат, тъй като временното правителство с премиер Огнян Герджиков прекрати едностранно протокола за сътрудничество между българската Дирекция по вероизповеданията и Дианета. Помощта от Турция е възлизала на 2 млн. лева годишно – пари, постъпващи по банков път, изцяло прозрачно, уверяват от Хаджъ. С тези пари са били финансирани духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград, както и Висшият ислямски институт. Останалата част от средствата мюфтийството си набавяло от вакъфските имоти. Сега парите от тях отиват за училищата по ислям, което оставя имамите без заплати.


хотел "Главатарски хан"
Главатарски хан-1

Главното мюфтийство е алармирало всички български институции, които имат отношение към финансиране на вероизповеданията и се надява на мъдро решение от страна на държавата.

6 коментара

 1. Коментатор каза:

  Абе къв финанос колапс бе?! Сумати и мангизи смъкнаха от арабския свят… Още малко ще ни заврънкат и ние да им сипем… А колко църкви има съборени и изоставени заради липса на пари, за да се ремонтира… Ай ся! Да си живеят тихо и да не се чуват много много……………

 2. гражданин каза:

  Да се самоиздържат. Да не би християнските монаси да получават заплати от чужбина.

 3. Берн каза:

  Българските турци не желает да са фанатици по исляма,тъй като исляма няма бъдеще за напред.Който иска да проповядва исляма да си ходи за Ердоганава Турция.А ходжи и имами не са желани в БГ.

 4. Белгия каза:

  Дори Белгия забрани имамите и ходжите да проповядват исляма по джамиите там.Именно за това Турци живеещи в самата Турция днеска с друго око трябва да се гледа от нашето правителство. ТАКЪВ ЗАКОН ТРЯБВА ДА ПРЕМАТ,ЧЕ ЗА НЯКОИ НЕЩА ТРЯБВА ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЖИВЕЕЩИТЕ В ТУРЦИЯ.

 5. Белгия каза:

  За живеещите турци от БГв Турция трябва да се вземат мерки и да ограничават правата им или да анулират паспортите .Които не са живяли поне 1 година в страната ни.

 6. Хасан каза:

  Каквото и да пеят по микрофона от джамиите, знайте, че става дума за пари. Отрежете им заплатите и ще видите как ще хванат други пътеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *