В навечерието на Байряма Мюсюлманското вероизповедание е във финансов колапс

 • Имами напускат, Дианета спря парите, Главният мюфтия алармира държавните институции

По-малко от месец преди Байряма близо 630 имами и служители на мюфтийството напускат джамиите, тъй като не са получавали своите заплати повече от 5 месеца. Те се ориентират към други професии или бягат на Запад, където си намират по-добре платена работа. Това ще усложни нещата във вероизповеданието в България, даже може някои хора да злоупотребят с това положение, тревожи се главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджъ.

От години Мюфтийството у нас разчита на даренията от турския Дианет, които са близо 75 процента от парите, необходими за дейността на мюсюлманското вероизповедание у нас. От края на март обаче пари не се превеждат, тъй като временното правителство с премиер Огнян Герджиков прекрати едностранно протокола за сътрудничество между българската Дирекция по вероизповеданията и Дианета. Помощта от Турция е възлизала на 2 млн. лева годишно – пари, постъпващи по банков път, изцяло прозрачно, уверяват от Хаджъ. С тези пари са били финансирани духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград, както и Висшият ислямски институт. Останалата част от средствата мюфтийството си набавяло от вакъфските имоти. Сега парите от тях отиват за училищата по ислям, което оставя имамите без заплати.

Главното мюфтийство е алармирало всички български институции, които имат отношение към финансиране на вероизповеданията и се надява на мъдро решение от страна на държавата.

6 коментара

 1. Коментатор каза:

  Абе къв финанос колапс бе?! Сумати и мангизи смъкнаха от арабския свят… Още малко ще ни заврънкат и ние да им сипем… А колко църкви има съборени и изоставени заради липса на пари, за да се ремонтира… Ай ся! Да си живеят тихо и да не се чуват много много……………

 2. гражданин каза:

  Да се самоиздържат. Да не би християнските монаси да получават заплати от чужбина.

 3. Берн каза:

  Българските турци не желает да са фанатици по исляма,тъй като исляма няма бъдеще за напред.Който иска да проповядва исляма да си ходи за Ердоганава Турция.А ходжи и имами не са желани в БГ.

 4. Белгия каза:

  Дори Белгия забрани имамите и ходжите да проповядват исляма по джамиите там.Именно за това Турци живеещи в самата Турция днеска с друго око трябва да се гледа от нашето правителство. ТАКЪВ ЗАКОН ТРЯБВА ДА ПРЕМАТ,ЧЕ ЗА НЯКОИ НЕЩА ТРЯБВА ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЖИВЕЕЩИТЕ В ТУРЦИЯ.

 5. Белгия каза:

  За живеещите турци от БГв Турция трябва да се вземат мерки и да ограничават правата им или да анулират паспортите .Които не са живяли поне 1 година в страната ни.

 6. Хасан каза:

  Каквото и да пеят по микрофона от джамиите, знайте, че става дума за пари. Отрежете им заплатите и ще видите как ще хванат други пътеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *