„Арда, Арда”! Радости и тревоги след първия мач

. Феновете дават подкрепа, но искат сигурност и удобство

Много се изписа за обновения футболен отбор на „Арда”, за революцията, която готви треньорът Елин Топузаков и желанието на всички запалянковци да видят тима в по-горната лига. Затова и стотици се събраха на стадион „Дружба” на 5 август, когато се проведе приятелската среща с «Димитровград». Фенове се стекоха да подкрепят отбора и го направиха с мощни скандирания «Арда!Арда!», за да окуражат синьо-белите.

Как обаче бяха посрещнати запалянковците? Пристигащите с автомобили не успяха да паркират пред стадиона, тъй като паркингът е с малък капацитет и бързо бе запълнен. Това доведе до неправомерно навлизане в зоната на парка. Леки коли паркираха в алеите и тревните площи в близост до детската площадка. Стигнаха чак до самата ж.п.линия на детското влакче и разтревожиха машиниста Шабан Али, на когото предстоеше пореден курс с пълни с деца вагони.

От другата страна на детската площадка автомобили се подредиха току под крилете на самолета МИГ-21, даже един джип при манерва назад едва не сгази дете и баба, които се движиха по алеята до пързалките.

Стълпотворението от коли пред самия стадион запуши подхода към игрището. Малобройната охрана не успя да създаде никакъв ред и организация. Ако се беше случил инцидент, как линейка щеше да достигне до игрището, за да помогне на евентуален пострадал? Близо 40-градусовият пек предполагаше  подобни случки сред зрителите, а по време на игра никога не са изключени тежки контузии сред футболистите. По същия начин стои въпросът с пожарна кола, в случай на нужда.

Много от феновете на «Арда» бяха дошли с деца, които първи потърсиха тоалетни. Оказа се, че такива на стадиона няма. Или поне няма за зрителите. Този факт бе обсъждан почти колкото двата гола на Ахмед Осман, с които «Арда» победи.

Хаос настъпи и след края на мача, когато всеки бързаше да запали колата си и да напусне района.

Не беше забелязано полицейско присъствие нито пред стадиона, нито вътре. Само една патрулка на «Беломорски» следеше за безпрепятствено пресичане на пешеходците в натоварения трафик по булеварда.

На пръв прочит стадион «Дружба» ни посрещна и с още куп други неуредици. Съоръжението няма информационно табло, не са обособени места за медиите, липсва достъп за инвалиди, осветление. В сграда на стадиона няма монтирана компютърна система и камери, няма и подходящо озвучаване. Липсват дори места за треньорския състав и за резервните футболисти, след като бетоновите будки бяха съборени, защото не отговаряха на изискванията. Дано помещенията вътре в сградата на стадиона са достатъчно удобни за футболистите и обслужващия ги персонал, защото спортистите  трябва да се чувстват добре, да имат условия за пълноценна работа, за да бъдат резултатни.

Обикновено пространството пред входа на стадионите е зона за сигурност, както за домакинстващия отбор, така и за гостуващия. Там паркират автобусите на футболистите и автомобилите на съдиите, линейката и полицейската кола. Дали в Кърджали ще бъде предвиден такъв ред за предстоящите двубои от първенството или пак ще видим това пространство превърнато в паркинг? Как и кога организаторите ще се справят  с всички възникнали проблеми като първенството в Югоизточната „В” група започва на 12 август? Кърджалийският тим гостува в първия кръг в Свиленград. Но във втория «Арда» е домакин и отново ще събере своите фенове на стадион «Дружба». Ще  съумеят ли отговорните лица да осигурят безопасното и комфортно пребиваване на хората? Още повече, както каза кметът Хасан Азис, вероятно зрителите ще заплащат билети за вход, което пък веднага ще повиши и техните изисквания.

През 1963 година, когато е открит, стадион „Дружба” е сред най-модерните стадиони в страната и е отговарял изискванията. Оттогава стандартите се промениха, а съоръжението не беше ремонтирано дълго време. Миналата година започна основен ремонт, който все още не е завършил. Дали е готово съоръжението за провеждане на футболни срещи според съвременните изисквания, преценяват от БФС. Коментарите и възмущенията на зрителите показват, че те виждат проблеми.

Във втория кръг „Арда” посреща отбора на старозагорското село Ягода „Тунджа-Ягода 2006”. Любителите на футбола ще бъдат отново на стадиона на 19 август с надежда картината да е по-различна. Феновете дават подкрепа в изобилие, но искат сигурност и удобство.

Текст и снимки Валентина Иванова

7 коментара

 1. KM каза:

  А една друга кърджалийска медия обяви, че стадионът бил готов за европейски мачове. От една страна това е притеснително, от друга – ако на кърджалиеца му поискат симовличните 2 лева вход, бъдете сигурни ,че на мач ще ходят максимум 200 човека. Тогава такива проблеми с паркирането няма да има.

  Въпреки всичко се надявам ремонтните дейности по стадиона да приключат съвсем скоро, да има писта, осветление, скамейки, тоалетни и всичко, което би било нужно по БЪЛГАРСКИ стандарт за провеждането на един обикновен футболен мач.

  Поздравления за обективната статия!!!

 2. Момчилград каза:

  Май незнаете още,че Арда ще домакинства всичките си мачове от първия полусезон в Момчилград. Следващият мач на Арда в Кърджали ще е март 2018г.

 3. Арда каза:

  Арда пак тренира в Момчилград, терена в Кърджали не е в добро състояние и не искат да рискуват. Арда ще домакинства целия есенен сезон в Момчилград, това е 100% Истина.утре може да поразпитате

 4. бойко каза:

  Изложеното в статията вярно отразява реалността.
  Да наистина според онази медия стадиона бил готов за европейски мачове, макар всички да виждат описаните пропуски. Но това е жълтия стил на писане в протурската медия, отлично обслужваща едно етническо политическо движение, а отскоро и една управляваща партия. Използваният стил на онази медия е стила на изразяване и на кмета, който се опитва да говори много, но поради лошото му ниво на български език се изразява смешно, неразбрано, демагогски глупаво и невярно.

 5. АМИ СЕГА каза:

  Всичко ще си дойде на мястото след като от есента вдигнат промилите за боклука.

 6. шаман каза:

  Къде точно ще играят домакинските си мачове, Арда? В Момчилград или Кърджали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *