Телефон 112 няма да функционира, от МЗ обещават да няма проблеми

От 8 август фирмата, поддържаша комуникационната система на спешна помощ поетапно спира поддръжката й. като за това е уведомила Министерството на здравеопазването. От здравното министерство уверяват, че това няма да се отрази на обслужването на спешните случаи в страната.

Договорът за поддръжка на системите за комуникационна свързаност е изтекъл на 22 юли 2017 г. Заместник-министър Мирослав Ненков увери, че прекратяването на договора няма да се отрази на обслужването. Такова уверение е получил и след среща с директорите на всички 28 центъра за спешна медицинска помощ в страната. На практика системата ще продължи да функционира. Обажданията се приемат от оператор на 112, който няма медицинско образование. Разбирайки, че става въпрос за медицински проблем операторът от 112 директно ще прехвърля разговора на диспечера от центъра за спешна медицинска помощ, който да насочи най-близката линейка към съответния адрес.

Заместник-министър Ненков уточни, че между 112 и ЦСМП има още няколко наземни и мобилни линии, които могат да служат за връзка. Освен това екипите на бърза помощ разполагат и с радиоканали за връзка. Мобилни или по радиоканала – ЦСМП – може да бъде подаден сигнала до линейката. Връзката по 112, освен гласов сигнал, изпраща и електронен такъв.

Д-р Ненков посочи, че за последните три години на консорциума са платени над 5 млн. лв. или по 180 хиляди лева на месец за поддръжка.

Комуникационното обслужване от въпросния консорциум покривал гласовата комуникация, софтуерната система на спешната помощ, в която се въвеждат адресите и gps сигналът.

Министерство на здравеопазването е стартирало нова обществена поръчка със заложено джипиес проследяване. Сумата предвидена за този разход е с един милион по-малко. Освен това поръчката включва осигуряване на всеки един екип на паник бутон в джоба на медика. Процедурата по новата обществена поръчка, ако няма обжалвания, ще отнеме най-малко два месеца. Така в началото на октомври най-рано ще осигурена поддръжката за новите комуникационни системи.

Новата обществена поръчка е на стойност 4,3 млн. лв.

1 отговор

  1. анонимен каза:

    Защо ли не се върнат към предишния начин с отделни телефони към Спешна помощ ,към пожарна ,към полиция и т.н. По -бързо и по -качествено обслужване. Тези измислици от 112 да се прехвърля информацията към друг телефон само усложняват нещата.Получава се нещо като някогашната детска игра на развален телефон- кой какво чул, кой какво разбрал си е отделна работа.Но… спазваме европейските изисквания – въпреки ,че не ни вършат работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *