В Пчеларово подменят старите тръби, опитват да спрат течовете на питейна вода

Както „Нов живот“ писа миналия месец, жителите на Пчеларово тръгнаха да се жалва от инстанция на инстанция, че за поредно лято са без вода. Стигнаха чак до областния управител Никола Чанев. Всяка година кризата започва с настъпването на горещите и сухи  дни и ценната течност не достига за елементарни битови нужди, а за ползване на бойлери и перални и дума не може да става. Сега в разгара на лятото селото е пълно с деца, пристигнали на гости при баби и дядовци, както и с кърджалийци, дошли да почиват във селските си къщи. Те обаче не могат да се изкъпят, налага им се да ходят до Кърджали на баня.

От година на година водоизточниците намаляват своите дебити и помпите не могат да тръгнат, споделя Тамер Юмер,  ръководител на звено във В и К-Кърджали. В Пчеларово подаването на вода само за месец е намаляло от 55-60 кубически метра в денонощие на около 30.  Ръководството на фирмата предприе реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа. Тази мярка ще даде възможност старите тръби, които дават пробиви и течове, да се подменят. Стартирахме в средата на юли със собствени сили – на В и К – Кърджали и община Черноочене и до момента сме подменили 1200 метра тръби. Освен подмяната на тръбите, ще бъдат поставени и кранове, каквито сега липсват. С тях ще можем да контролираме водоподаването. Чак тогава може да се мисли за въвеждане на режим за ползване и кметът на общината да разпореди график, тъй като това е в неговите правомощия. Разбира се, първо трябва да приключим реконструкцията, допълва Юмер. Имаме да подменяме ще около 350 метра тръби на две улици, което ще ни отнеме около седмица.“

Тамер Юмер

Селото се захранва от две места – от Минзухар и от водоизточник с помпена станция, намиращ се до язовира. Втората мярка, която са предприели специалистите от В и К, е да потърсят допълнителен водоизточник. Следващата седмица те ще закарат в Пчеларово сонда. Надяват се да намерят вода на близко до пречиствателната станция място. „Ако излезе достатъчно вода, ще ни трябват два-три дни, за да я свържем с мрежата и да подадем към потребителите, така че да задоволим нуждите на всички., завършва Тамер Юмер.

Текст и снимки Валентина Иванова

1 отговор

  1. пчеларовка каза:

    Пчеларово е село с много вода наоколо и с чешми с почти постоянен дебит. Долната махала, около църквата до Чучура никога не е имала проблем с водата, поради това, че водата е „хваната“ много отдавна от извор по посока с.Минзухар, а НЕ ОТ МИНЗУХАР, както сте написали. Водоподаването в Пчеларово беше нарушено преди няколко години, когато част от водата беше отклонена за нуждите на друго село от чернооченската община. Това се знае от местните хора, защо кметската власт премълчава тази „незначителна“ подробност?! Отново липса на компетентност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *