Министър Вълчев: Имаме за цел въвеждане на едносменен режим в училищата до 2021 г.

. Министърът на образованието подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната

Имаме цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г., но в големите градове ще бъде трудно да го изпълни. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Според него образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.
„В последните години бяха направени редица промени в системата. Основната част произтичат от Закона за предучилищното и училищното образование. Предизвикателство пред нас е да ги реализираме. Несъмнено въвеждането на задължителна подготовка на децата на 4 години е една от важните ни мерки. Бих изредил три фактора, които са ключови за това да преодолеем проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение. Единият фактор е детската градина. Вторият е учителят“, коментира Вълчев.
По въпроса за учителските заплати, той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев. По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. 

„Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев.

„Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември“, добави Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *