С кои продукти от хладилника ни да сме внимателни в жегите

Лятото е особено рисков период за възникване на хранителни отравяния, които засягат милиони хора по света всяка година. Имайки предвид този факт, експерти от Австралия, цитирани от в. „Дейли експрес“, напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника.
Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни – химични вещества, токсини, бактерии. Ето кои са най-рисковите хранителни продукти в нашите хладилници, коит могат да застрашат здравето ни:
Пилешко месо
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела. Високата температура при готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това сурово пилешко месо трябва да се съхранява отделно от други хранителни продукти и повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.
Яйца
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, преди употребя яйцата се измиват старателно и чак тогава се чупят черупките им. Много е важна добрата термична обработка. За да сме сигурни, че сварените яйца са безопасни за консумация, те трябва да се варят „на ключ“ в продължителност поне на 13 минути. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.
Зелени листни зеленчуци
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли и яйца на някои чревни глисти. Старателното им измиване намалява риска.
Сурово мляко
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с пастьоризираното или сварено мляко.
Сирене
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура старателно.
Кайма
Месото по принцип е рисков продукт – и заради възможностите да бъде замърсено с патогенни организми, и заради краткия му срок за съхранение. Ако обаче е във вид на кайма, трайността му се намалява драстично. Това се получава заради допълнително внесените подправки.
Сладкарски изделия
Изключително опасни са сиропираните и с кремове сладкарски изделия, като торти и пасти. Внимавайте и с баклавите.
Много важно е да внимавате не само с начина на съхранение на хранителните продукти, но и със срока им на съхранение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *