Пикът на кризата за учители идва след 4 години

Таня Михалова

За последните четири години броят на студентите в направленията „Педагогика“ и „Педагогика“ се е увеличил с близо 20 процента. Това е предпоставка да има повече учители след четири години, когато се очаква и най-големият недостиг на учители в системата. Това каза в интервю за Kmeta.bg заместник-министърът на образованието и науката Таня Михалова.

По думите й, според анализи на МОН броят на студентите, които учат природни науки, филология, математика и педагогика, ще е достатъчен, за да се компенсира недостигът на учители у нас.

„Но задачата е те да бъдат привлечени да останат в системата на образованието, като учители“, смята зам.-министър Михалова.

По думите й сред стратегическите приоритети на правителството е увеличението на инвестициите в образованието.

„Водеща задача е системата на предучилищното и училищното образование да бъде осигурена с мотивирани и квалифицирани педагогически специалисти. За изпълнението на тази цел е необходимо поетапно повишаване на възнагражденията на педагозитe, като до края на четиригодишния мандат на управление заплатите трябва да бъдат удвоени„, казва зам.-министър Михайлова.

С 330 милиона се увеличават средствата за образование в бюджета за 2018 г. Правителството отпусна 80 милиона лева до края на годината за увеличението на учителските заплати.

„Методиката на разпределение ще бъде променена така, че да има повече средства за училищата и детските градини в отдалечените и малките населени места, където има и концентрация на уязвими групи“, посочва зам.-министър Михайлова.

„Предвиждаме подкрепа за младите с допълнителни стимули – поемане на транспортни разходи, наем за жилище и др., за да осигурим достъп до образование и за учениците в малките и отдалечени райони“, посочва зам.-министър Михайлова.

„Работи се съвместно с висшите училища и за промяна на програмите за обучение на педагогически специалисти – изучаване на нови методи на работа, както и повече практика още докато са студенти, казва още зам.-министър Михайлова.

6 коментара

 1. Юсуф каза:

  Откакто Гроздан Колев е началник на РУО,образованието в Кърджалийско е на най-ниското си ниво!По-голямо недоразумение в управлението не е имало никога!

 2. АНОНИМЕН каза:

  Я ПИТАЙТЕ ДЕЦАТА СИ ЗА СТУДЕНТИТЕ,КОЙТО ИДВАТ НА ПРАКТИКА.ПОВЕЧЕТО ТРУДНО ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ И НЕ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА УРОЦИТЕ, А ИСКАТ ДОБРИ ОЦЕНКИ.

 3. учител каза:

  Има криза за деца, а не за учители. Колко свободни места за учители има в Кърджали? Директорите казват НЯМА, в Бюрото по труда – също.

  • Минчо каза:

   Вакантните места в Кърджали умишлено се прикриват. Трябва да минеш първо през някоя политическа централа, да те зекрепостят там, и чак след това може да говорите за евентуално назначение.
   Схемата работи отдавна, всички държавни служби, УЖ работещи срещу корупцията са наясно с това състояние и всички бездействат. Разбирай, че държавата е обдикирала от своите функции и се ограничава единствено да събира данъци и сВинетки за мафията.

 4. Коруптед Сити каза:

  Специално в Кърджали назначаването става също както в мевере, тоест САМО на връзкарски начала. Директорите са политически лица и се назначава или политически или срещу солидна сума под килима.

 5. Лошо Цвъкнаха от ГРОБ каза:

  Ясно бе, че дотук ще ни докара корупцията и безхаберието… Когато има политически назначения, нищо добро не бива да очакваме.
  Добрата новина е, че Терминал 1 и 2 са все още отволени. Който остане в БГ-то ще бере гайлето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *