Протести в Турция срещу българската ”стена на срама”

Протестите в Турция срещу „стената на срама“ нарастват като лавина. Под това заглавие информационната агенция Ихляс хабер ажансъ помества кореспонденция за оградата от българска страна край турско-българската граница срещу нелегалните мигранти, предаде БТА.

Материалът е придружен със снимки от 146-километровото съоръжение. Депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България „стената на срама“, като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

„Крайно е неприемливо изграждането на съоръжение като тази ограда в 21 век. Съвсем ясно е, че то няма нищо общо със съоръженията. Бих искал да заявя, че страните от Европейския съюз, които разпространяват цивилизацията по света, са част от репресивното потисничество, което винаги са прилагали срещу турската нация„, казва турският депутат.

В кореспонденцията се подчертава още, че „България използвала гражданската война в Сирия и мигрантите, които искат да се приютят в ЕС, като предлог за изграждането на оградата“.

Протестите в Турция срещу построяването на 146 км съоръжение по протежение на турско-българската граница започнали още през 2013 г. Отначало се планирало тя да бъде с дължина 30 км, но в последствие станала 146 км, същото е положението и край границата с Гърция, пише още в информацията.

„На сухопътните граници на Турция със съседите от 2012 г. насам има високи огради с бодлива тел и бръсначи. Такива „стени на срама“ са изградени в 12 европейски държави“, пише агенцията.

По думите на турския депутат оградните съоръжения край границата застрашават живота на дивата природа, разделят и отчуждават хората, живеещи от двете страни на границата.

„Турция не заслужава подобно отношение„, казва той.

В кореспонденцията се подчертава още, че изграждането на охранителните съоръжения по границите на Турция с България и Гърция не може да се сравнява с охранителните съоръжения на турската страна край източните граници, където бушува терор, който е заплаха за сигурността на Турция.

Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели. 

Цитирани са мнения на хора от близките села, които изразяват недоволство от оградата покрай турско-българската граница.

7 коментара

 1. Кон ви бръз каза:

  Да си гледат работата и на който не му харесва да си хваща пътя към Анадола

 2. Белгия каза:

  Турция отдавна трябваше да бъде изолирана като държава от Европа.Хората от тази държава са бандити.Какво очакваш де се женятза първи братовчеди от тях..БГ и ЕС е крайно време е да спрат помощите за турските талибани живущи в Европа.Ердоган да ги пребере обратно за Анадола.72

 3. Белгия каза:

  Турция няма място в Европа.

 4. анонимен каза:

  Брей че големи претенции имат някои! Да си гледат работата и да не се бъркат в нашите работи! Това се казва наглост. Как ще си пазим границите си е наша работа .

 5. Chujdenets каза:

  MONGO STE NAHALNI vsichki v evropa rabotite za nyakakiv turtchin a za jenidbata kakva e razlikata mejdu da se jenish ili da chukash pirva bratovchetka ikoe e po divo Kulturni kradli diversity ima hilyadi dokazatelstva vijdame kak otsenyavat bilgarite v Europa bilgarite a ne tsiganite men me e spam kato turtchin ot BULGARIA

 6. Бон каза:

  Турция отдавна се бърка в вътрешните работи на БГ и на останалите балкански държави.Именно за това трябва много внимателно да се следят турските дипломация и турските фирми в БГ.КАКВО ПРАВЯТ,,,,,? МНОГО СЕРИОЗНИ МЕРКИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ДЪРЖАВАТА НИ ЗА НЕ СТАНЕ МНОГО КЪСНО.СЛЕД ВРЕМЕ.ЖИВОТА В ТУРЦИЯ НЕ Е ТАКА Както ПО ФИЛМИТЕ А СЪВСЕМ ДРУГО Е В САМАТА ТУРЦИЯ.

 7. БОКО каза:

  Какво ти пречи на теб оградата бе аркадашлар – освен разбира се ако имаш други намерения.Има си гранични пунстове,ако си добронамерен никой не те спира всеки ден да ги преминаваш ако искаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *