Аквапарк „Аквафантази“ в Кърджали на крачка от откриването, изграден е край Петлино

Инвеститор, възложител и изпълнител на обекта е фирма „Аквафантази” със собственик Метин БекирПредприемачът е 47-годишен мъж, роден в село Звездел, но живее отдавна в Кърджали и го обича като родно място. В града е по-известен като търгееовец на хранителни стоки. Работи във фирмата със съпругата си. Идеята за аквапарк му идва, когато е със семейството на почивка в Кушадасъ, Турция. По-късно вижда подобен развлекателен обект и в Слънчев бряг. Най-много му харесва аквапарка в село Овощник, близо до Казанлък, който е с по-малки размери, такъв, какъвто си го представя и за Кърджали. Закупува една поляна по пътя за село Петлино. Чака да се извърши смяната на предназначението на земята, чака разрешения за строеж, събира и внася необходимите  документи, тича, за да спази срокове, преминава през законовите процедури, но всичко това му отнема години. Опитва се да започне строителството с европейско финансиране, но не успява да спечели проект. Тогава решава сам да се бори, тегли кредит от банка и се нагърбва със строителната дейност. Чудесно си партнира с архитект Станислав Луков.

Архитектурно бюро „Луков дизайн” изработва проекта през 2014 година, съвместно с фирма от Истанбул, доставчик на съоръжения за аквапаркове. „Проектирането беше  истинско предизвикателство за нас. Имаме опит в различни обществени, промишлени и жилищни сгради, но за първи път правим аквапарк., споделя архитект Луков. Получи се интересен архитектурен образ, интересна композиция, в същото време атрактивна и функционална. Идеята е вълнообразните покриви, които са заложени, да напомнят водните вълни. Хубавото е, че инвеститорът приемаше нашите идеи и се вслушваше в нашите напътствия и затова сполучи. От опит знаем, че не винаги има такъв синхрон в работата.” Кърджалийският развлекателен парк „Аквафантази” включва три басейна: един голям за възрастни, един за деца с много атракции – пързалки, слончета, гъби, делфини и др. и един басейн, в който ще влиза голяма пързалка, но тя още не е доставена. Изградена е само стълбищната кула и фундаментите, върху които ще бъде монтирана. В близост до басейните има летен бар и съблекални. Голям ресторант с просторна тераса ще дава възможност тук да се провеждат сватби и други семейни тържества. Над ресторанта е разположен и малък хотел с няколко стаи и апартаменти. Изграден е и жилищен етаж за собственика, както и офиси за административното управление. Предвиден е и голям паркинг. Общият капацитет на обекта е около 400 душиМетин Бекир е извървял дълъг път от началото до днес. Реализацията му е отнела почти десет години от живота, донесла му е много нерви и притеснения и побеляла коса, но днес е доволен от свършеното. Остава му една последна крачка, за която чака повече от година – свързване на обекта към електрическата мрежа. Според обещанията на ЕВН това ще се случи съвсем скоро. За жалост и този летен сезон е почти загубен за начинанието „Аквафантази”. Септември тропа на вратата, а басейните в комплекса са празни и безлюдни.

 

Текст и снимки: Валентина ИВАНОВА

15 коментара

 1. Читател каза:

  И ако не е тайна, за кърджалийците, които сме се разпиляли по света, къде се намира аквапарка?

  • Реалист каза:

   Май само снимките гледаш от новината ?! Още на самото заглавие пише, че е изграден край Петлино.

 2. Не читател каза:

  По пътя за с. Петлино, то си пише, ако не четеш само заглавието.

 3. джо каза:

  хахахахахахахха трябва да се пусне на навигацията

 4. aнонимен каза:

  Некa имa много клиенти и му върви по водa нa Метин!!!Рaботих при него преди години,стрaхотен човек и рaботодaтел!!!

 5. без знaчение каза:

  Стрaхотен човек е Метин!!!
  Рaботих при него преди години.
  Неka му върви!!!

 6. просто жена каза:

  Браво на Метин! Пожелавам му да е жив и здрав и да има възможността дълго да се радва на осъществената мечта! Да е за радост на всички , които ще могат да посетят парка!

 7. Admin каза:

  Браво Метин Аби !
  Продължавай все така , и нека да ти върви по вода

 8. . каза:

  Чакаме с нетърпение да отворят вратите но и таз година няма да е…

 9. Нарин каза:

  Успех

 10. Димо каза:

  Снимайте от високо плочите на паркинга, имаше крива линия направена анархично.

 11. Ayhan каза:

  Doydoh vidqh.posetih baseyna restoranta.i slm mnogo dovolen.halal da im e i posledniq lev v djoba mi?-da sa jivi izdravi sobstvennitsite im.semeyno mesto za otdih spored men.burada yok yok

 12. Анонимен каза:

  Някой знае ли какви са цените

 13. Анонимен каза:

  Някой знае ли цените?

 14. Емир каза:

  Извинявам се много уважаем модернатор на Нов вижот, в този аквапарк 2 момчета се подхлъзнаха пред очите ми и щяха да си ударят глвавите# не ррябва ли шефът да е по внимателен по тема сигурност?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *