Мистерията на българските гласове отново на три континента

Световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“ даде старт на традиционните празници на изкуствата „Аполония“. Фантастичните изпълнения взривиха амфитеатъра в Созопол в събота вечерта и изправиха публиката на крака. Диригентката на хора Дора Христова отбелязва, че след участието в Аполония, певиците й ще се отправят към Белгия.

Дора Христова

Планирани са два концерта на 30 септември и през октомври с нова програма, която Шуберт мюзик, с управител Бояна Бункова  ще издаде като компактдиск. Произведенията в него, композирани и аранжирани от композитора Петър Дундаков, още преди Аполония, събраха възторжените аплодисменти на публиката в двата големи концерта на хора – в Софийската зала „България“ и в Амфитеатъра в Пловдив. 

Бояна Бункова и Петър Дундаком

Както е известно новият музикален продукт се продуцира от от Шуберт Мюзик Пъблишинг с управител Бояна Бункова, която е родена в Кърджали, а сега живее и работи в САЩ.

Показваме това, което е нашето амплоа, но с нови седем пиеси, с по- модерно звучене, посочва Дора Христова. След това ни предстои концерт в Холандия през ноември, поканите за Италия са през декември. В по-далечно бъдеще ще пътуваме отново до САЩ , където бяхме напролет и до Австралия. Част от записите са на австралийката Lisa Gerrard, с която ще представим диска там. Нейните изпълнения са с друго звучене, с импровизации и вокални нюанси, посочва Христова. Обноваяването на състава и смяната на поколенията изискват голямо внимание. Когато този хор се появи на световната сцена, той беше работил дълги години върху звука, интонацията интерпретацията на песните. Той пълнеше програмите на радиото с обработки на народни песни, певиците бяха големи имена- цветът на фолклора.

След 30 години оценката на публиката е, че звученето е все така завладяващо, добавя диригентката. Наградата Грами от 1990 година е за тиража от 1 млн. Излязохме на първо място и взехме златното грамофонче заедно с Марсел Селие, който сам записа редица наши изпълнения, част от които концертни. През 1994 имаме втора номинация за песни, свързани с обичаите. Бяхме късметлии, че Селие ни откри, но защитихме името с всяко наше изпълнение по света, с всяко пътуване, на всяка една сцена. Попитат ли къде е България, често отговорът е: там откъдето идва Мистерията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *