Всички продукти със заразения яйчен прах са изтеглени от пазара

„Всички продукти със заразения яйчен прах са изтеглени от пазара“. Това заяви д-р Камен Николов от Българската асоциация по безопаснот на храните. „Имаше само две предприятия, които са използвали продукта с фипронил. Имаше 25 тона с продукта“, каза още експертът от БАБХ.

„Фипромилът е инсектицит, който влияе върху бъбреците, черния дроб и нервната система. Той се използва срещу вредители, но не е толкова вреден за хората. Трябва да изядат огромно количество от него, но едва ли има потребители, които ще си купят толкова много майонеза и сладолед“, каза още Николов. На 31-и август ще има информация дали има заразени яйца. Припомняме, че фипронилът в яйцата бе сложен в Холандия и скандализира цяла Европа, тъй като се оказа, че за износ са изпратени стотици хиляди заразени яйца. От БАБХ заявяват, че преди проверката им, която предстои, у нас няма опасни птицеферми.

Българските потребители могат да бъдат сигурни, че ще бъдат предпазени от замърсени с фипронил храни. Това увери в предаването „Денят започва“ по БНТ Татяна Николова, началник отдел „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните.

 

Тя препоръча на българските потребители да бъдат внимателни с това, което купуват. Към момента на нашия пазар няма яйца с фипронил, каза още Николова.

Българската агенция по безопасност на храните следи от началото на месец август проблема на европейския пазар и също е предприела допълнителни мерки да изследва всички ферми.

Всички ферми, в които се добиват яйца, ще бъдат проверени, ще бъдат обследвани за наличие на фипронил. Ще бъдат проверени и предприятията, които използват яйчни продукти.

От днес започват масирани проверки за съдържание на фипронил у нас и ако има опасност, българските потребители ще бъдат информирани, увери Николова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache