Всички продукти със заразения яйчен прах са изтеглени от пазара

„Всички продукти със заразения яйчен прах са изтеглени от пазара“. Това заяви д-р Камен Николов от Българската асоциация по безопаснот на храните. „Имаше само две предприятия, които са използвали продукта с фипронил. Имаше 25 тона с продукта“, каза още експертът от БАБХ.

„Фипромилът е инсектицит, който влияе върху бъбреците, черния дроб и нервната система. Той се използва срещу вредители, но не е толкова вреден за хората. Трябва да изядат огромно количество от него, но едва ли има потребители, които ще си купят толкова много майонеза и сладолед“, каза още Николов. На 31-и август ще има информация дали има заразени яйца. Припомняме, че фипронилът в яйцата бе сложен в Холандия и скандализира цяла Европа, тъй като се оказа, че за износ са изпратени стотици хиляди заразени яйца. От БАБХ заявяват, че преди проверката им, която предстои, у нас няма опасни птицеферми.

Българските потребители могат да бъдат сигурни, че ще бъдат предпазени от замърсени с фипронил храни. Това увери в предаването „Денят започва“ по БНТ Татяна Николова, началник отдел „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните.

 

Тя препоръча на българските потребители да бъдат внимателни с това, което купуват. Към момента на нашия пазар няма яйца с фипронил, каза още Николова.

Българската агенция по безопасност на храните следи от началото на месец август проблема на европейския пазар и също е предприела допълнителни мерки да изследва всички ферми.

Всички ферми, в които се добиват яйца, ще бъдат проверени, ще бъдат обследвани за наличие на фипронил. Ще бъдат проверени и предприятията, които използват яйчни продукти.

От днес започват масирани проверки за съдържание на фипронил у нас и ако има опасност, българските потребители ще бъдат информирани, увери Николова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache