Порожанов не изключва още партиди яйчен прах с фипронил да влязат в България

Според министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е възможно в България да пристигнат нови партиди яйчен прах с фипронил. Той присъства на изложението в Смолян за родопските породи овце. В отговор на журналистически въпрос за възможни изненади с нови партиди яйчен прах с фипронил, министърът потвърди, че трябва да очакваме подобни рискове, предаде БТА.

Той обясни, че информационната система в момента „бълва“ и непрекъснато се допълват данни от страните-членки на ЕС за констатирани партиди с яйчен прах. Веднага след като получим информация, Агенцията по храните отива на място във фирмата – доставчик, за да се идентифицира какво има на склад и какво е минало в рамките на производството, посочи министърът. Според него в Европа проблемът е много по-сериозен, „там много яйца са изяли“.

Продължават проверките в българските ферми, които са производители на яйца и птичи продукти, но засега няма констатирана употреба на фипронил, увери Порожанов. Проверени са и всички партиди полски яйца, за които е имало съмнения за наличие на веществото, пробите при тях също са отрицателни.

През август Министерството на земеделието съобщи, че България е получила информация за пристигнала в страната партида яйчен прах с наличие на фипронил. Това е инсектицид, който беше открит в яйца, предлагащи се в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа. Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки. При бройлери и носачки попадането в организма им става през перата и кожата.

Той допълни, че заминава за Талин, където в понеделник ще заседава Съветът на министрите, а една от темите е ситуацията с фипронила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache