Едно американско семейство, което живее с България в сърцето

Любовта между американците Шон Микети и Мариса Грус пламва в България. Той е от Сан Диего, Калифорния, а тя – от Перкаси, Пенсилвания. Пристигат в София като доброволци от Корпуса на мира през 2010 година. Разпределят ги в два близки града: той – в Кърджали, а тя – в Хасково.

В продължение на две години Шон е специалист „Младежко развитие” в Общинския детски комплекс в областния град. С много търпение и обич работи с малчуганите. Интересът му към спорта го провокира да създаде фитнес зала и да започне да тренира учениците, които идват в ОДК на различни кръжоци по изкуства. Здравето и здравословният начин на живот залягат и в проекта, който Шон подготвя и реализира през 2012 година, наречен „Учи и предай нататък”. Ученици от VІ и VІІ клас чрез беседи и игри усвояват знания за особеностите на човешката анатомия и най-характерните болести при човека, здравословно хранене и навици, спорт и здраве и превенция на полово предавани болести. После участниците предават своите знания на връстници и по-малки от тях деца.

В семейството на Лори и Дейвид  Микети доброволчеството е популярно. Тим, братът на Шон, по същото време е изпратен от Корпуса на мира в Мароко.

В Хасково Мариса също работи с деца, но със сираци. При всяка среща двамата с Шон обсъждат различни професионални проблеми и търсят начини да са полезни на младите си приятели. Любовта им ги събира всеки уикенд или в Кърджали, или в Хасково, или на друго място в България. Много често организират туристически експедиции, посещават археологически и исторически места в Родопите в голяма шумна детска компания.

През 2011 година Шон Микети, Мариса Грус и Гейл Шулимсън, другата доброволка, която работи в Кърджали по същото време, организират заедно с Дружество „Приятели на САЩ” грандиозно тържество по случай 20-годишната съвместна дейност на Корпуса на мира и област Кърджали. Шествие на повече от 300 ученици прекосява централната зона на града и спира пред Дома на културата. Там на специална сцена пеят и танцуват деца от всички общини в региона. Гост на тържество е административният директор на Корпуса на мира в България Джейсън Бенет.

След като изтича двугодишния им договор с Корпуса на мира, Шон и Мариса се завръщат в САЩ. Двамата вече са двойка и през 2013 година официално стават семейство. Животът им в Съединените щати е забързан и натоварен.Той работи в Гугъл като експерт по подбор на персонал, а тя – в неправителствена организация на ветераните от войните. Щастливи са, но усещат празнота. През 2016 година решават да осиновят дете и се сещат, че това може да е някое самотно българче, каквито са виждали много по време на престоя си у нас.

Шон и Мариса срещат пълната подкрепа на своите родители и близки в тяхното благородно начинание. Правят необходимите постъпки пред българските власти, посещават различни домове с изоставени деца, извървяват дълъг път на надежди и тревоги, няколко пъти прелитат над Океана, за да настъпи най-щастливият ден за семейство Микети. През юли 2017 година научават, че са одобрени за родители на тризнаци, което прави щастието им тройно. Те вече се познават с малчуганите от предишни посещения. Веднага пристигат в България, за да финализират процедурата и да прегърнат децата си.

Петчленното семейство Микети вече е у дома си в Лафайет, Калифорния. Момчетата Нурхан и Нуршан и сестра им Нурбан опознават новата си родина, постепенно учат и английски думи. Шон и Мариса пък си припомнят българския език, за да общуват по-лесно с тях. Мариса се е научила да готви боб чорба, тъй като е любимото ястие на децата. Всички трудности компенсират с голяма доза любов и всеотдайност.

Едно американско семейство, което живее с България в сърцето.

Валентина ИВАНОВА

2011 г. Мариса и Шон водят шествието на ученици в Кърджали

На българска трапеза

В Кърджали

В Америка

 

 

 

 

3 коментара

  1. Gwendolyn Simpson каза:

    Thank you for this.Such a great article…a wonderful story and love.I reap the benefits of this union…a wonderful,loving son in law and 3 beautiful grandchildren whom I will meet sometime soon.

  2. Slavka каза:

    Such a lovely family! God bless you all!

  3. Йоанна каза:

    Невероятна история! Какви добри хора има по света!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *