Кърджалиец прави уникална мозъчна операция

 • Д-р Станимир Сираков е интервенционален рентгенолог в столичната Университетска болница за активно лечение „Свети Иван Рилски”

Д-р Станимир Сираков

Уникална мозъчна операция на дете извърши екип начело с кърджалиеца д-р Станимир Сираков. Той е интервенционален рентгенолог в столичната Университетска  болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“. Съвременният метод, който е приложен, позволява да се достигне до мозъка през вена на крака, без да бъде отварян черепът. Медикът прилага този начин на интервенция от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция.

Животът на 10-годишното момиченце се преобръща преди около 2 години след припадък в класната стая. Кръвоснадбяването в мозъка е нарушено. По това време болестта не се лекува у нас. Пациентката е изпратена за операция във Франция, финансирана от Фонда за лечение на деца.

След известно време се налага втора операция, за която майката се доверява на екипа на доктор Станимир Сираков, който за около три години е оперирал 60 деца с по-лека форма на болестта по метода, който се прилага по света. През достъп от крака се стига в съдовото кръвообращение на мозъка, за да се извърши лечението. Идеята е да се прекъснат всички тези вредни, ненормални връзки една по една, при това да не се увреди нормалното кръвообращение на мозъка.

След интервенцията детето има видимо подобрение, предстои му възстановяване.

Д-р Сираков твърди, че операцията у нас струва около 30 000 лв., защото се плащат само скъпите консумативи, а във Франция цената е над 100 000 евро, защото всеки ден престой в реанимация струва над 750 евро.

Освен при деца доктор Сираков прилага новия метод и при възрастни пациенти с мозъчни малформации и аневризми. Рентгенът, който използва за операциите, обаче е остарял. Това според него увеличава риска от по-голямо облъчване на пациентите.

Д-р Станимир Сираков е роден в Кърджали, завършил СУ „Петко Р. Славейков”. Син е на д-р Стефан Сираков, бивш шеф на Здравната каса в Кърджали и бивш главен секретар на Министерството на здравеопазването.

 

 

5 коментара

 1. Зара каза:

  Браво докторе! Дано скоро ви заменят стария рентген с нов и нека да е швейцарски, пожелавам ви го

 2. Златка Пенкова Параскова каза:

  Браво…Горда съм,че познавам бащата,но още по-очарована съм,че сина му е толкова талантлив?!Да бъдеш лекар е въпрос на призвание,а не само на университет и диплома?!Много здраве!Admiration!

 3. Kety Apostolova каза:

  Bless you

 4. Дияна Христева. каза:

  Бъди благословен Докторе..

 5. mcamburova каза:

  Браво и дано по често да пишат за такива постижения на български млади лекари. Лекари, които не бягат навън, а остават тук и ни лекуват. Поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *