Златоградчани поемат грижата за средновековната църква край Добромирци, ще я нарекат „Св. Патриарх Евтимий“

Съвсем скоро приключиха разкопките на храм от преди близо 11 века край кърджалийското село Добромирци. Има сериозни предположения, че там е бил погребан Патриарх Евтимий.

„Изследвайки легендата, решихме да възстановим църквата и да я наречем „Свети Патриарх Евтимий“, разказа пред СмолянБГвести Александър Митушев. Златоградският бизнесмен е сред основните спонсори на археологически разкопки в региона. Митушев и проф. Николай Овчаров изследват легендите, разпространени в региона, че при ремонт на джамия в село Бенковски е намерено погребение на висш духовник в седнало положение, с дрехи като на патриарх – с корона и част от одежди. „Това се разказва от уста на уста от няколко поколения, как е открит седнал висш духовник“, казва Митушев, а проф. Овчаров го описва като последна информация след като 1395 патриарх Евтимий е бил заточен в Македония, тогава голяма област – от Солун до Одрин.

Пловдивският митрополит Николай направи водосвет на мястото с останките от двете църкви през юли тази година и даде благословията си възстановената църква да носи името на най-известния български патриарх. След като тя бъде възстановена с оригиналните материали от предишните градежи, освещаването ще се направи на дата, подходяща за народен събор, тъй като самият светец Евтимий се чества на 20 януари.

Според Митушев в България няма храм с това име. 

Работи се изключително активно, създадена е организация, направен е идеен проект за визията на храма от специализиран в канонично строителство архитект, с лиценз за работа по паметници на културата. Проблем остава смяната на собствеността и предназначението на земята заради тромавата процедура.

Как ще изглежда средновековната църква от 13-14век е решено след заснемане на разкритите вече основи с дрон. Стените ще са повдигнати на около 1 метър. Паралелно с това ще се консервират и останките от по-старата византийска базилика с няколко погребения от 9-10 век, открити при проучването.

На средновековната църква е правено проучване още през 1960 г., но това лято край нея са намерени няколко погребения на деца и възрастни.  „Останките са взети са за изследване, за да се правят антропологични датировки и по-късно ще бъдат препогребани“, разказа Митушев.

„Тухлите и камъните от старите зидове са отделени, ще се ползват същите материали, запазен е и олтарният камък, като олтарът ще се възстанови изцяло по канон и ще се доближим максимално до автентичността от 13 век., така както е изглеждал“, разкрива част от плановете за възстановяването Митушев и добавя .

„Самото строителство не е проблем, средства ще наберем от дарения от цялото население. Ще направим картичка, която ще се продава срещу символична сума и така много повече хора, с по-малко лични средства ще чувстват удовлетворение, че са станали дарители“. Ще има и ктитори от местения златоградски бизнес, сторителни и други фирми в района. Митушев се надява до две години храмът да е готов напълно, а от тази есен той е включен в маршрута за религиозен туризъм.

Означителни табели със снимка от птичи поглед ще показват по пътя  на туристите мястото на храма, който се намира на 8 км от Златоград по посока Кърджали. Намира се само на 500 метра от пътя. Самото място е красив хълм, заобиколен от планини, избрано е за църква още в ранното средновековие, както показват намерените останки от базиликата. Смятасе, че преди това там е имало тракийско светилище. Възрастни златоградчани, работили някога в Бенковски, разказват, че на мястото е имало аязмо и поколения назад хората се събирали там на Голяма Богородица. Аязмото е запазено, извира уникална вода, а след освещаването на храма, там отново ще се събират хора от всички религии, както е било някога, мечтае Митушев. Така аязмото и възстановения параклис ще събира хората от всички религии.

Дали взетите за изследване материали от откритите край двете църкви 11 погребения ще потвърдят версията, че там е почивал през последните 6 века  Патриарх Евтимий, ще стане ясно след като се изготвят антропологичните експертизи. Каквито и да се резултатите, Митушев е доволен, че по големия туристически маршрут между Златоград и Кърджали вече има и обект от Средните векове. „От гледна точка на туризма ни липсваше Средновековието като период, но с тази църква може да се покаже, че в района на Златоград и околните селища е имало сериозен живот и се потвърждава тезата, че селището е изтласкано към Балкана след сериозни битки за територия. Вероятно преди това е предците са обитавали далеч по-плодородните земи, което се потвърждава и от намерените монети. Възстановеният храм е изключително интересен обект и ще стане един от основните за културен туризъм между Източните и Средните Родопи.

Щиляна ЧАКЪРОВА

хасково.нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *