Хасково с оперативен план срещу съхненето на иглолистните гори

Приемане на оперативен план на община Хасково с мерки за овладяване процеса на съхнене на иглолистните култури, настъпил вследствие на болести, вредители и други повреди и причини предлага с докладна за септемврийската сесия на общинския съвет кметът Добри Беливанов.

Това се прави във връзка с постъпило писмо от директора на Регионална дирекция по горите – Кърджали. В оперативния план са включени и иглолистните култури, които попадат в регулацията на Хасково.

Предвиждат се редица дейности: информиране на обществеността за съхнене на иглолистните култури, вследствие на нападения от болести и вредители, установяване и сигнализация на съхнещите насаждения, идентифициране на собственика, съдействие на РДГ – Кърджали за уведомяване на неустановени собственици на имоти, изготвяне на необходимата документация за получаване на предписания и одобряване на план-извлечения, провеждане на предписаните сечи и почистване на площите от вършината, отчет, залесяване при необходимост на освободените площи, изпълнение на други предписания, дадени с протокол от горските.

Както Haskovo.info писа, 30 854 дка от иглолистните гори в Хасковска област са изсъхнали към 15 август. Горите са нападнати от корояд, болести, има и изсъхнали площи от абиотични фактори.

Увредените гори само на територията на Държавно горско стопанство – Хасково са 3908 дка, корояд – 2125 дка, болести – 579 дка, абиотични фактори – 1204 дка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *