Дора Прангаджийска, автор на книгата „Благодаря ти, мамо“: Посещението ни в Кърджали беше най-емоционалната част от Информационните седмици на осиновяването

Участието, вълнението и съпричастността на младите хора ни вдъхна надежда, че има смисъл от дейността ни, уверена е Дора Прангаджийска

 

Дора Прангаджийска

Община Кърджали и Българска асоциация „Осиновени осиновители” /БАОО-Национален алианс за социална отговорност/ проведоха поредната изява в Града на слънцето, част от националната информационна кампания за осиновяването. Нейни вдъхновители станаха учениците от Литературен клуб “Добродетели”, с ръководител Емилия Владева, към Езикова гимназия „Христо Ботев“, които се включиха активно в Националния конкурс, посветен на благородната кауза на осиновяването. В него Ива Иванова от 10 клас спечели първото място за разказа си „Дългият път към себе си“, а още четирима ученици /Даяна Тодорова, Кристияна Урумова, Мирослав Милушев и Иван-Асен Крачунов/ бяха отличени с наградата за емоционално въздействие, креативен подход  и умело боравене с художественото слово.

Всички те завоюваха и наградата за най-активно участие, съпричастност и популяризиране на обществено значима тема на своето училище. Допринесоха също да се осмислят проблемите, свързани с осиновителите и осиновените. Така тяхната активна гражданска позиция и социалната им чувствителност станаха причина Кърджали да бъде един от първите градове, в които стъпи Националната информационна кампания за осиновяването.

Присъстващите на срещата експерти, социални работници, специалисти работещи в социални услуги, осиновители, осиновени и ученици изгледаха с интерес филма „Триъгълник от любов“ по проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, отличен с наградата “Проект на годината – 2016” на Фондация Лале, взеха активно участие в дискусията със специалистите от БАОО, които разказаха емоционално собствените си истории на осиновени и осиновители. В рамките на проявата Дора Прангаджийска,  Неорайхиански аналитичен психотерапевт, работещ в БАОО за промяна на обществените нагласи към осиновяването, представи книгата си „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“. Изживяла болката, безпомощността, празнотата от липсата на знание за себе си, тя се отдава на това да я запълва с любов и разбиране към тези, които са били, също като нея, без корени и без история.

Интерес представлява и мнението за нейната книга на писателката-психолог Мадлен Алгафари. Тя е сигурна, че книгата ще се превърне в любим наръчник за осмисляне смисъла на родителството, ще промени гледните точки, преживяванията, дори и живота на много хора.

Дора Прангаджийска  сподели, че приема работата си в асоциацията и за своя лична кауза, защото е преминала и почувствала всичко, за което пише, със сърцето и душата си. Затова изследва целия процес на осиновяването, като обединява знанията си на психолог и психотерапевт с емоционалните моменти от личната й история и с тези на хората, които среща в работата си. Разглежда подробно всяка фаза от развитието на детето и възможните грешки, които се превръщат в травми. Разказва за терзанията на осиновените деца, за необходимостта от това да бъдат обичани и за безкрайното желание на повечето от тях да разберат, кои са биологичните им родители.

Силни емоции сред аудиторията предизвикаха прочетените откъси от книгата й, представени от ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев”,  част от които наградени в миналогодишния литературен конкурс, посветен на осиновяването. Благодарността си към участието им в срещата Дора Прангаджийска изрази така: “Можем да кажем, че посещението в Кърджали беше, може би, най-емоционалната част от Информационните седмици на осиновяването, защото в него се включиха не само хора лично свързани с темата, не само специалисти, но и ученици от Литературния клуб към ГПЧЕ, които ни впечатлиха още с участието си в литературния конкурс, който обявихме миналата година в Бургас. Те бяха и основния повод да посетим Кърджали. Съпричастността и споделянията, които направиха, промениха целия заряд в залата. И това ни вдъхна надежда, че има смисъл от дейността ни, след като толкова млади хора, които не са свързани пряко с темата, се вълнуват толкова много от нея.” Участници от Литературния клуб “Добродетели” към Езиковата гимназия ще проявят своите дарби и на официалното представяне на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ на 09.10. в Литературен клуб “Перото”, София.

Председателят на БАОО Желязка Иванова, също осиновител, представи законодателни промени, защитаващи правата на деца и родители, коментира и правото на осиновените хора да получат достъп до информация за техния произход.

Взелите участие кърджалийци в Националната септемврийска седмица на осиновяването, инициирана и проведена за четвърта поредна година от Българска Асоциация Осиновени и Осиновители /БАОО/ също се присъединиха към мотото на организацията: „Не си сам! Осиновителите сме навсякъде!“ и се замислиха за висшата кауза на родителството. И като индивидуална, и като обща духовна, социална и държавна мисия и проява.

Лияна Фероли

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache