15 вида вируса циркулират този сезон, твърдят специалисти

Има 15 вида вируси, които циркулират през този сезон. Имената на ваксиналните щампове, предложени през тази година, са „Хонконг“ и „Мичиган“. Сега е моментът за ваксиниране. Имунитетът трае година и половина като са необходими 21 дни да започне действието на защитата. Това заяви в пред БНТ проф.Тодор Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести.

Той сподели от екрана наблюденията си, че в последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна. Първите случаи са грип В, след това се появява грип А, който обикновено доминира.

Професорът обясни още, че е добре хората над 60 години да обсъдят със своите лекари дали да се ваксинират като това трябва да се направи през октомври или ноември. За да е защитен човек, трябва да са минали 21 дни, от ваксинацията, за да се изработи имунитет. Грипната ваксина е от тези, които намаляват риска да заболееш, но не много, каза още специалистът.

Медицинско е доказано,че, когато се разболееш и си ваксиниран, изкарваш грипа без усложнения, подчерта професор Кантарджиев. Няма как да направиш пневмония и да се засегнат вътрешните органи на хората. А при усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница, уточни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *