Садък Махмуд от Турция спечели състезанието за гончета край Каблешково

Въпреки непрекъснатия дъжд  участваха 33 кучета от цяла България и от южната ни съседка

Садък Махмуд от Турция с куче Бадем от породата плотхаунд спечели състезанието в гатер за ловни кучета-гончета за работа по дива свиня за Купите на Ловно-рибарска дружина Черноочене. Турнирът се проведе в събота в гатера край село Каблешково. На второ място е неговият сънародник Мурад Кахяоглу с куче Цезар от същата порода. Двете кучета събраха по 167 точки, но помощникът на  Садък Махмуд го изпревари с по-добри показатели.

Въпреки непрекъснатия дъжд през целия ден стана много хубаво състезание, заяви за „Нов живот”  председателят на дружина Черноочене Юсеин Шабан, инициатор и главен организатор на състезанието.  Дошли са около петдесет ловци с кучета, но част от тях са се отказали да участват заради лошото време. Включили са се  и четирима от Турция. Имало е заявки и от гръцки ловци, но вероятно не са дошли заради лошото време. Пристигнали са ловци чак от Северна България. Някои са пренощували в Кърджали и Минерални бани.

В надпреварата участваха 33 кучета. Според Юсеин Шабан интересът е много голям, затова смята, че състезанието в бъдеще трябва да се провежда в продължение на два дни. Още веднъж показахме, че ловците от кал, студ и дъжд не са плашим, казва той.

От Кърджалийска област най-добре се представи кучето Сара от породата барак на Дамян Сираков от Ловно-рибарското сдружение в Кирково, което бе класирано на трето място със 165 точки. На четвърто място е кучето на Севтин Алиосман от Хасково със 161 точки, на пето е гончето Панчо на Кристиян Петров от кирковското село Долно Къпиново. От домакините от Черноочене най-добре се представи кучето на Ергюн Али, класирало се на шесто място.

Съдии на турнира бяха Васил Терзийски, собственик на сайта БГ лов, и инж. Георги Младенов от Националното ловно-рибарско сдружение. Това е един от силните турнири в България. Очарован съм от вас и вашите помощници, каза при закриването на състезанието инж. Георги Младенов.

Класиралите се до шесто място бяха наградени с грамоти. Купи получиха заелите от първо до пето място.

Ловната дружина в Черноочене организира вече пет състезания в гатер. Последното бе генерална тренировка за гончетата преди откриването на груповия лов на дива свиня в неделя.

Валери КОВАЧЕВ

Снимка: БГ лов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache