Три кланици в Кърджалийско са одобрени да колят телета за Турция

 • От южната съседка търсят шилета за клане и разплод от Източните Родопи
 • Очаква се първите партиди от дребни преживни животни да бъдат изнесени до края на година

Решението за износ на животни бе взето през септември на заседание на Комитета по земеделие между България и Турция в Одрин

Валери КОВАЧЕВ

Три кланици в Кърджалийска област са одобрени за клане на едри преживни животни за Турция, съобщи за „Нов живот”  Бойко Синапов, председател на Сдружение „Обединени български животновъди” и  съветник на министъра на земеделието, храните и горите. Това са „Мусан” ООД в джебелското село Вълкович и „Евромес – 2012” ЕООД и „Тач – 63” ЕООД  в Кърджали.

Идеята на Министерството на земеделието, храните и горите е във всяка област в страната да има по една такава кланица. Целта е да не се правят излишни транспортни разходи. Очаква се от Турция да пристигнат  ветеринарни специалисти, които  съвместно с представители на Българската агенция по безопасност на храните да одобрят тези кланици, уточни Бойко Синапов. Изискването на Турция е в тях да не се колят прасета.

Както е известно, в средата на миналия месец между България и Турция бе подписан протокол за сътрудничество в областта на земеделието. Тава стана по време на 13-тото заседание на Комитета по земеделие   между двете страни, което се проведе в Одрин. Документът беше подписан от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, който водеше българската делегация, и Али Реджеб Назли, генерален директор на Дирекция международни отношения и Европейски съюз на Република Турция.

Тогава бе обявено, че българските животновъди вече могат да изнасят за Турция живи дребни преживни животни за разплод, угояване и клане, които са придружени с допълнителна декларация в съответствие с ветеринарно-санитарните изисквания на Министерството на храните, селското стопанство и животновъдството в Турция.

По думите на Бойко Синапов има голям интерес от турска страна към животните в Кърджалийско. Търсят се  шилета за клане и разплод. Очаква се до Нова година първите партиди да бъдат изнесени. В Турция имало подобна на нашата програма „Млад фермер”. Но там вместо пари предоставяли на кандидат-фермерите безвъзмездно  животни.

 

 

2 коментара

 1. земеделиц каза:

  Сънувате нещо което няма кой да ви дава
  Освен хората на ДОСТ други няма да продават месо за Турция
  За да се продава месо в Турция животните трябва да имат документация за шест поколения назад
  А в БГ има малко такива които са си водили документацията за преди 10г
  Синабов стига си лъгал стопаните за нещо което няма как ти и твоето обкръжение да го направи
  Колкото си искаш медийни публикации и да направите докато нямаме това изискване за 10г предишна история няма кой да ви го купи или да го вкара в Турция

 2. Касабов каза:

  Това е първата стъпка към увеличаване цените на месото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache