Пищна заря с участието на роти от Националната гвардейска част за 105-годишнината от Освобождението на Кърджали

Тържествена заря-проверка се проведе на площад „Освобождение“ в Кърджали с участието на представителни роти и духовият оркестър на Националната гвардейска част с командир бригаден генерал Илко Йорданов и Първи ученически гвардейски отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев“. След зарята последваха пищни илюминации в продължение, които кърджалийци възторжено аплодираха. Стотици кърджалийци дойдоха, за да уважат събитието по повод 105 години от Освобождението на града.  Сред официалните гости бяха Цвета Караянчева, зам.-председател на Народното събрание, началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, областният управител на Кърджали Никола Чанев, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов и други.

По време на церемонията бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава, участвали в борбите за освобождение и обединение на страната ни. Кърджалийци видяха Знамето на хвърковатата чета на Бенковски, знамето на Стилияна Параскевова, извезано в навечерието на Руско-турската освободителна война, Знамето на 23-и Пехотен Шипченски полк, развяно в победните боеви при Одрин и т.н.

 

 

В приветственото си слово областният управител Никола Чанев каза, че на 21 октомври 1912 година Кърджали сменя съдбата си от васална в независима територия, а неговите жители вече се наричат не поданици, а свободни граждани. Кърджали има своя освободител и това е генерал Васил Делов. Преди повече от век един достоен българин, бележит военачалник и патриот присъединява града ни към българската държава, припомни Чанев. Нему дължим синовна почит и прослава.

Кърджали печели своята независимост, но не по благоволението на Османската империя или на Великите сили, не със султански фермани, съюзнически съглашения и дипломатически документи, а с кръвта на хиляди наши съотечественици, участвали във войните за национално обединение. И днес когато говорим за справедливост, за национално единство и за защитени европейски граници не бива да забравяме, че трябва да не забравяме историческата си памет в забвение.

Радвам се, че се насладихме на това удоволствие в Кърджали да посрещнем националната гвардейска част, каза зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Празникът 105-години от Освобождението на Кърджали е знаков, защото преди тези години един смел български генерал води своите войници, за да извоюва свободата и независимостта на този регион от Източните Родопи, който се намира на края на България. Но той  е част от България, за тази земя са умирали българи, турци и българомохамедани. Всички, които живеем днес тук и градим бъдещето на Източните Родопи, бъдещето на Кърджали. Знамената, които имаме честта да посрещнем в Кърджали показват силата, мъжеството на българската армия, съставена от обикновени хора. Оставили ралото, те са се превърнали в истински лъвове. Поклон пред тази армия, поклон пред българските генерали, каза Караянчева.

За пръв път в Кърджали по повод празника на града гостува зрелищният спектакъл „Искри“, който привлече много възхитени погледи и коментари.

Снимки: Радка ПЕТКОВА, Валентина ИВАНОВА

 

1 отговор

  1. Някой каза:

    Поради тази „Пищна заря… „, китайската икономика удари тавана! Кой плати за тази заря не знам, но силно ми се иска да не са обществени средства. А ако са частни средства, то, сто но сто са крадени пари. Никой не би си позволил да изхарчи толкова много пари за такава пищна заря, ако е спечелил тези пари с пот на челото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache