Земната ябълка сред любимите есенни храни на родопчани

Земната ябълка, известна още като гулия, йерусалимски артишок, топинамбур и разбира се, името, с което се слави в Родопите – френдель, била неизменна част от зимнината на родопчани.

Редом с киселото зеле в семействата редят и бурканите с туршия от земна ябълка. Това е така, защото невзрачните на пръв поглед грудки крият безброй здравословни ползи, признати и от съвременните изследователи на храните.

Редовното ядене на земна ябълка действа благоприятно на храносмилателната система, регулира кръвното налягане, повишава имунната система и дори се препоръчва като превантивна мярка срещу коварната остеопороза.

Освен това, земната ябълка понижава кръвната захар, пречиства кръвта, действа добре на бъбреците и черния дроб. Приемът на земна ябълка способства и за пречистването на организма от различни замърсявания и тежки метали.

И това не е всичко. Гулията се смята за естествен пробиотик, намалява триглицеридите и холестерола и възпира растежа на различни видове рак.

Грудките на растението могат да се приемат всякак – печени, варени сурови, в зависимост от вашите предпочитания.

Най-елементарната туршия се получава като нареждате в буркани обелени и нарязани грудки, добавяте сол, вода, малко оцет и люта чушка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *