1700 души от Крумовградско са подали молби за работа в „Дънди“

  • Назначенията ще започнат през първото и второто тримесечие на следващата година
  • Добивът на златосъдържащи руди ще започне през октомври

До момента 1700 души от района на Крумовград са подали молби за работа в „Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД, съобщи на среща с журналисти генералният мениджър на „Дънди Прешъс Металс” за България д-р инж. Илия Гърков. Във фирмата ще бъдат назначени общо 220-240 души. До момента са ангажирани 60 души. Няма как да не намерим още 180-200 души от тези 1700 кандидати. Нашето разбиране е, че квалифицираните работници трябва да получават за достоен труд достойно възнаграждение.

Средната заплата в „Дънди Прешъс Металс Челопеч”

е 2200 лв.

В това число не влизат началниците и инженерите. При нас напускането на работници е под 1 %. Това обикновено са хора,  които се пенсионират.  Тук хората от трошачното и част от операторите в рудника ще бъдат първа категория, каза д-р инж. Илия Гърков.

По неговите думи над 80 % от работниците ще бъдат местни хора. От други места ще се назначават при условие, че няма желаещи от тук или няма кандидати, които отговарят на условията.

Една част от назначените до момента са дошли от Челопеч, а други са местни хора. В Челопеч има момчета от Крумовград, които работят от четири-шест години.

Сред кандидатите има хора с основно, средно и висше образование. Не е проблем, че са с основно образование, някои в момента от тях карат средно образование. Много хора са завършили курсове за пътно-строителни машини.

Назначенията ще бъдат през първото и второто тримесечие на следващата година и ще приключат до септември. Всички ще преминат обучение, като през това време ще получават заплати.

Рудодобивът

ще започне през октомври 2018 г.

Експлоатацията на рудника за златосъдържащи руди на Ада тепе ще продължи 13-15 години. В момента на шест площи в района на Крумовград и северните части на Ивайловградска община се извършват геоложки проучвания. Целта е да се удължи работата на обогатителната фабрика, ако се открият други запаси.

Усилено се работи по изграждането на предприятието за добив  и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе.  Инвестицията е 164,1 млн. долара. Годишният добив на златосъдържащи руди ще бъде 850 000 тона. Концентратът ще се транспортира за преработка на друго място.

Нов живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache