„Гардиън”: В облак от корупция България ще председателства ЕС

Ще засвири музика, фойерверки ще гърмят и в полунощ на 1 януари България, най-бедната и „най-корумпирана” страна в ЕС ще поеме председателския жезъл” – така започва обширна статия на авторитетния британски в.”Гардиън”, посветена на проблемите в нашата страна в навечерието на председателството.

Авторката Дженифър Ранкин цитира данните на „Прозрачност без граници”, според които в нашата страна се регистрират най-високите нива на усещане за корупция. „Никой не преследва политическата корупция, няма бивши правителствени служители в затвора. Достигнали сме нива на корупцията, което описваме като пленена държава”, каза пред британския вестник Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията, цитира bTV.

„Гардиън” описва един от докладите на ЦИД като „разбиваща картина на корупция от върха до дъното на обществото” – един от петима българи признава за участие в корупционна практика, но само 72 дела за такива престъпления са приключили в съда.

На този фон, какво е отношението на ЕК към България? „Имаше период, когато в малките страни страхът от Брюксел беше много силен. Сега обаче, ако имаш фискална стабилност и съдействаш за големите решения, няма да имаш проблем”, коментира пред „Гардиън” източник от близкия кръг на премиера Бойко Борисов. Експерти също посочват, че след брекзит и сблъсъка на евросъюза с Полша, за Брюксел вече не е толкова важно дали покриваш стриктно критериите, колкото дали искаш да си част от общия проект.

Въпреки това, неназован представител на ЕК подчертава, че Механизмът за сътрудничество и проверка няма да бъде премахван до момента, в който България и Румъния не покажат трайни резултати при постигане на върховенството на закона.

Според изданието по време на председателството скандали могат да възникнат около министрите от „ксенофобската коалиция „Обединени патриоти”, като се припомня съдебното решение срещу Валери Симеонов за изказване от парламентарната трибуна по адрес на ромите (в него той отбеляза, че ромските жени „раждат като разгонени кучки“), както и становище на Съвета на Европа, което определя ВМРО като „скандално известна със систематичното пропагандиране на омраза срещу съседните народи на Балканите, както и срещу ромите”.

5 коментара

 1. Мизерия каза:

  Ако не бе истина щях да си помисля, че това е някаква шега. Най-крадливата страна с най-некадърните политици ще председателства ЕС. Демек и този ЕС е пълен та/ак…

 2. Цвък каза:

  Да вземаме и от комисарите по 5 лв. за Сибанк и да ги пръскаме с лекарство против чума по свинете както правим на Капъкуле… Да им се вземе умът!

 3. Църнамарчева каза:

  България е в плен на мафията!

 4. Боко каза:

  И какво от това. Цял свят знае че е най корумпираната страна. На кой му пука. Кервана си върви.

 5. айде каза:

  Няма нищо,напред с боко,цецо и цветка нашто ако на парфюм мирише.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *