Ройтерс: България се наслаждава на прегръдката на ЕС

Българското правителство спечели подкрепата на властите на ЕС за исканията да бъде допусната в по-ексклузивните клубове в ЕС, въпреки критиците и в нея, и в чужбина, които поставят съмнение върху възможността ѝ да се бори срещу корупцията, предава Reuters, цитирана от Фокус.
11 години след присъединяването си към Съюза, България поема ротационното председателство в Съвета на ЕС и ще демонстрира лоялност към посещаващите брюкселски знаменитости и ще повтори исканията си да се присъедини към Еврозоната и към Шенгенската зона.
Министър-председателят на България Бойко Борисов приветства ръководителите на трите основни институции на Съюза – председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, поемайки ангажимент да облекчи напрежението между източните и западните страни членки на ЕС и между Съюза и неговите съседи Турция и Русия.
Макар и председателството в Съвета на ЕС да не дава пряка власт, то предлага на Борисов платформа, която да бъде използвана той да повтори искането си за присъединяване към Шенген и към механизма ЕРМ-2, през който страната трябва да премине преди да влезе в Еврозоната. Притесненията за организираната престъпност и сравнителната бедност в България пречеха до момента за това.

1 отговор

  1. Цвъка Църнаманцова Калинка каза:

    Европа прегърна най-корумпираната мафиотска държава в ЕС! Това ли е бил европейския съюз? Ега ти работата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *