Теклас България привлича 6 нови инвеститори в държавната индустриална зона край Кърджали

Теклас България привлича 6 нови инвеститори в държавната индустриална зона на Кърджали. Фирмите са  с модерни производства, които са свързани с продукцията на Теклас. И шестте инвеститори са от Турция. Те ще изграждат своите мощности в държавната индустриална зона край старото летище по пътя за Момчилград и ще имат лесна комуникация с фабриките на Теклас България, научи Кърджали бг вести.
Общият размер на договорените инвестиции във всички държавни индустриални зони у нас надхвърля 390 млн. лева към края на 2017 г. Разкритите работни места са над 2100,  а повече от 130 български и чуждестранни компании са получили подкрепа за развитието на бизнеса си в държавните зони.
Това отчетоха от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ).
Държавната компания е разширила индустриалните терени през миналата година с имоти в Кърджали с обща площ около 95 дка, със 115 дка разширения в икономическа зона София-Божурище, предстои добавяне на нови терени и към Индустриален и логистичен парк – Бургас.
Компанията се цели и в изграждането на гръбнака на инфраструктурата на повечето зони, за да улесни инвеститорите.
„Инвеститорите търсят стратегическа локация, инфраструктура и наличие на работни кадри. НКИЗ предлага всички тези предимства на компаниите, но освен това България е много добро място за инвестиции. Стабилни сме икономически, стабилни сме политически, имаме терени, имаме мощности, имаме много интелигентни млади хора, които учат както в България, така и в чужбина“, обясни Барес пред „Стандарт“.
Тя припомни, че инвестициите в индустриалните зони продължават да страдат от нелогичните обжалвания на обществени поръчки, а също и от бавното административно обслужване и дългия период, нужен за стартирането на един инвестиционен проект в България.
„И в двете насоки сме доста активни. Благодарни сме на Министерството на икономиката за това, че работи активно по намаляване на административната тежест. Целта е за реализацията на какъвто и да е проект да се минимализира броят на документите, особено на тези, които държавата издава сама. Т.е. да не ги изисква от бизнеса, а да ги ползва по служебен път“, коментира изпълнителният директор на НКИЗ.
Барес коментира и проекта Fast Tracking Success, който свързва университетите с бизнеса и помага на студентите да започнат работа в чуждестранни компании в индустриалните зони.
„Стремим се да осигуряваме информираност на инвеститорите, особено на чуждестранните, по въпроса за наличието на работните кадри. Когато една чуждестранна компания дойде при нас, пита откъде могат да наемат кадри – ние искаме да сме полезни с информация“, обясни Барес.
Кърджали бг вести

 

1 отговор

  1. Турист каза:

    Заплатите как са .При Турчин да работиш не е лесно нито отпуски признават нито болнични .При тях работника е като роб се гледа. Турските фирми осакатяват народа в региона а властващите гушкат пачките за голямодерно съжаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache