Шофьорска книжка вече ще може да се получава след завършен 10 клас, а не както до момента – с основно образование

 

Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.
Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

До момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование.
Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас.
През септември миналата година обаче парламентът промени Закона за движение по пътищата и с поправките депутатите записаха, че цензът скача още от 2018 г., въпреки че според Закона за предучилищно и училищно образование това трябваше да стане чак през 2022 година.
Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка,а за такава ще се изисква завършен първи гимназиален етап на средното образование.

Източник: http://www.dnes.bg

2 коментара

  1. ков каза:

    Нищо не пречи да бъде купена със стара дата на издаването-просто нали?

  2. алек каза:

    Решението е добро.Ще спомогне и за търговията с ъс свидетелствата за образование,така де, нека и други да припечелят нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *