ГЕРБ бави развитието на електронното управление, смята Хасан Азис

ЦИК препоръча да се откажем от електронното гласуване

Централната избирателна комисия /ЦИК/ препоръча да се откажем от електронното гласуване, защото този вот можел да се контролира по-лесно от хартиения.

Електронното гласуване трябваше да бъде въведено за евроизборите през 2019 година. В доклад до парламента, който предстои да бъде разгледан от правната комисия, ЦИК обаче предлага депутатите да обсъдят възможността за отлагането му.

„Минаха вече повече от 16 години откакто България прие стратегията за електронното управление. За съжаление напредъкът ни не е никак голям и не можем да се похвалим с видими резултати“, отбеляза пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националното сдружение на общините в България и кмет на община Кърджали Хасан Азис.

Той се завърна от Брюксел, където се проведоха срещи на високо равнище заедно с еврокомисаря Мария Габриел във връзка с електронното управление.

В студиото на „България сутрин“ Хасан Азис отбеляза, че по негово мнение, именно правителството на ГЕРБ вече толкова години бави развитието на въпросния процес.

„Държавата в лицето на правителството насочва вниманието единствено към държавните структури. Затова и не можем да очакваме резултати в електронното управление. Към днешна дата 272 администрации са изявили желание да използват електронния обмен на документи, а само 180 имат тази възможност“, отбеляза още кметът на Кърджали.

Според него е важно да се формулират точно целите и следващите стъпки в процеса на въвеждането на електронните услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *